Kot je v sporočilu za javnost zapisala informacijska pooblaščenka Nataša Pirc Musar, določba 113. člena omenjenega zakona policiji izrecno dovoljuje, da sama izbira tehnična sredstva za fotografiranje, avdio in video snemanje ter tehnična sredstva za označevanje ali identifikacijo oseb, vozil in predmetov. Dostavek, da mora iti za sredstva, ki so v uporabi pri policiji z vidika varstva osebnih podatkov, ne prinaša garancij za spoštovanje človekove pravice in omejevanje policijske represije, je zapisala.

V uradu pooblaščenca zato predlagajo, da se prvi odstavek tega člena spremeni tako, da policistom omogoči uporabo tehničnih sredstev, določenih s predlogom zakona. Pooblaščenka ob tem predlaga določitev teh sredstev v zakonu ter, da se posnetki o vozilih, s katerimi niso bili storjeni prekrški, brišejo takoj, ko je to mogoče, najpozneje pa v 30 dneh.

Pirc Musarjevi se zdi sporen tudi prvi odstavek 114. člena predloga zakona, ki določa, da smejo policisti za spremljanje zakonitosti izvajanja policijskih pooblastil uporabljati tehnična sredstva za fotografiranje ter video in avdio snemanje, ki so v uporabi v policiji.

Ker policisti pooblastila izvajajo le v odnosu do posameznikov, bi bili ti posamezniki pri fotografiranju, avdio ali video snemanju policijskih pooblastil vselej kolateralna škoda, ne glede na to, da se policistom niso upirali in se do njih niso obnašali žaljivo, opozarja Pirc Musarjeva. Pooblaščenec zato ponovno predlaga, da se prvi odstavek 114. člena v celoti izpusti ali pa vanj vgradi varovalke za zasebnost posameznikov in varstvo njihovih osebnih podatkov.

Informacijski pooblaščenec je pripombe na predlog zakona sicer podal marca lani in septembra letos. Kot je zapisala Pirc Musarjeva, je ministrstvo za notranje zadeve nekatere upoštevalo, nekaterih pa ne.

Dodala je, da je z vidika svojih pristojnosti na področju varstva osebnih podatkov informacijski pooblaščenec dolžan na najbolj sporni določbi opozoriti tiste, ki bodo na koncu odločili, kakšne bodo naloge in pooblastila policije. Zapisala je še, da upa, da bo katera od poslanskih skupin prepoznala pomembnost opozoril in predlog povzela v svojih dopolnilih.