Samo v zadnjih tednih septembra so v centru za zastrupitve prejeli 43 klicev zaradi zastrupitev z gobami oziroma zdravstvenih težav po zaužitju obroka z gobami, so zapisali v UKC Ljubljana. Skupno je bilo po njihovih informacijah 92 bolnikov, med njimi tudi nekaj otrok, pri čemer je imel najmlajši dve leti. Na kliniki so septembra zdravili devet odraslih oseb, nekaj bolnikov pa so obravnavali le ambulantno.

Na srečo še nobene resne zastrupitve

Iz UKC so sporočili, da doslej na srečo ni bilo resnejše zastrupitve s smrtno nevarnimi gobami. "Vse prepogosto ljudje povedo, da so jedli na primer marele, travniške šampinjone, golobice in so šele potem, ko so zboleli, pogledali v knjige ali na internet ter posumili, da so morda zaužili tudi kakšno strupeno gobo," so zapisali.

V UKC Ljubljana praviloma hospitalizirajo vse bolnike, pri katerih obstaja sum na zastrupitev z zeleno mušnico in njej sorodnimi gobami, pri katerih se simptomi pojavijo šest ur in več po zaužitju, ter bolnike s hudimi prebavnimi težavami oziroma resnimi zapleti po zaužitju sicer užitnih gob.

Gobe naj bodo začimba ali priloga h glavni jedi

Marija Jamšek iz centra za zastrupitve svetuje, da ljudje nabirajo in jedo le gobe, ki jih dobro poznajo. Gob naj ne uživajo majhni otroci, starejši in bolniki z dietami zaradi bolezni, kot so žolčni kamni, vnetje trebušne slinavke, rane na želodcu in dvanajstniku. Za ostale naj bodo gobe začimba ali priloga h glavni jedi, saj so težko prebavljiva hrana, nabrane gobe pa je treba pripraviti v prvih 24 urah po tem, ko smo jih nabrali, je zapisano v sporočilu za javnost.

V UKC opozarjajo še, da se je treba v primeru kakršnih koli težav po zaužitju gob takoj posvetovati z zdravnikom. Prav tako se ne smemo zanašati, da bo driska v enem ali dveh dneh minila, kajti pri zastrupitvi z zeleno mušnico ali njej sorodnimi gobami lahko pride po prehodnem izboljšanju prebavnih težav do hude okvare organov, predvsem jeter in ledvic, ali tudi smrti, so še zapisali.