''Najbolj boleča izkušnja v življenju''

Rode je rezultat testa, ki ga je na podlagi vzorcev njega samega in Petra Stelzerja. opravil nemški inštitut za sodno medicino iz Münchna, komentiral z besedami: ''Vesel sem, da je rezultat takšen, kot sem ga predvideval in vedel že od vsega začetka.''

''To je ena najhujših izkušenj, kar sem jih doživel. Tudi ob izgubi domovine mi ni bilo tako hudo,'' je dejal Rode. Čeprav so očitki neresnični, ga skrbi, da nekateri zdaj na njega gledajo drugače. “Veselje do življenja se je preoblikovalo v grenkobo,'' je še dodal in se ob tem zahvalil tudi papežu za podporo in pa nekaterim medijem, ki so “poročali objektivno“.

Rode je prebral tudi odlomek iz pisma, ki ga je danes poslal prijateljem. V njem je med drugim zapisal, da je bilo to, kar je doživljal v zadnjih tednih, zanj ena najbolj bolečih preizkušenj v življenju. "Čeprav vem, da so te govorice brez vsake osnove, me je zadeva vseeno globoko prizadela. Od takrat sem doživljal težke dni. Ni besed, s katerimi bi mogel opisati tesnobo, ki se me je polastila, občutje ujetosti in zavrženosti, ki se mi je vsiljevala dan in noč," je povzel kardinal.

"Sedaj, ko se je pokazala resnica in je laž povsem razkrinkana, lahko zaslutite, kako je bil ta boj za očiščenje podobe Cerkve trd in naporen zame," je povedal. Pojasnil je, da se je v obrambo resnice podal zaradi misli na škodo, ki bi jo tudi med vernimi lahko povzročilo tako obrekovanje. “V ta boj sem šel za čast cerkve, sebe in Slovenije, kjer je moj dom.“

Na konferenci so predstavili tudi odzive Petra Stelzerja. Slednji se, kot je povedal njegov odvetnik, zahvaljuje za pripravljenost kardinala in test priznava. Obenem se je vsem vpletenim opravičil za nevšečnosti.

Na rezultate teste se je odzval tudi ljubljanski nadškof Anton Stres, ki je poslal SMS sporočilo, v katerem je zapisal, da ga rezultati niso presenetili, so dejali na tiskovni konferenci.

Delo in Karbo čakajo tožbe

Rodetov tajnik je na konferenci povedal, da so časnik Delo ''pozvali, naj zgodbe ne objavlja, saj ni resnična. Test je to potrdil!''

Na objavo rezultata testa očetovstva se je že odzvala odgovorna urednica časnika Delo, Romana Dobnikar Šeruga, ki je zgodbo o Petru Stelzerju in kardinalu Rodetu tudi prvi predstavil slovenski javnosti. Zapisala je, da jo veseli, da se je dober mesec po začetku zgodba razpletla, kakor tudi, da se je Petru S. izpolnila želja in je prišel do uradnih rezultatov. Dodala je, da je časnik le poročal o Petru S. ''V uredništvu smo po temeljitem premisleku in posvetovanjih s strokovnjaki presodili, da je poročanje o domnevnem kardinalovem očetovstvu v javnem interesu in da je ta javni interes tudi nad osebnostnimi pravicami kardinala Rodeta.''

Časnik se je odzval tudi na twitterju, kjer so zapisali, da ''rezultate analize DNK sprejemajo kot dejstvo, kot znanstveni dokaz.''

Proti novinarju Dejanu Karbi in časniku Delu bo v kratkem vložena kazenska zasebna in civilna tožba zaradi zlonamernega opravljanja in oblatitve dobrega imena, so še dodali na novinarski konferenci. Zoper Karbo bosta zaradi kaznivega dejanja opravljanja vloženi kazenska in odškodninska tožba, zoper časopisno hišo Delo pa odškodninska.

Rode ves čas zanikal razmerje

Kardinal je vzorec DNK oddal minuli teden, kar so potrdili tudi v odvetniški pisarni, ki kardinala zastopa in zatrdili, da ga bodo posredovali javnosti takoj, ko bo znan.

Spomnimo, konec avgusta je Delo poročalo, da naj bi imel Rode leta 1969 intimno razmerje s Tanjo Bredo S., ki je leto pozneje v Nemčiji rodila otroka. Ta naj bi bil Peter S., ki je za medije izrekel željo, da Rode opravi test očetovstva.

Kardinal Rode je še isti dan odločno zanikal, da bi prelomil celibat, in izrazil pripravljenost, da opravi omenjeni test. Predlagal je, da se ta opravi na Inštitutu za sodno medicino Medicinske fakultete Univerze v Ljubljani, ker pa se Peter S. s tem ni strinjal, je pristal tudi na test očetovstva na eni izmed nemških ustanov.