Poravnava sklenjena ekspresno

Župan Bogataj je namreč dobesedno čez konec tedna najel novega pravnega strokovnjaka, ki je izdelal drugačno mnenje, kot ga je imela občina v času župana Damijana Perneta. Sodna poravnava je bila izpeljana v tednu dni, denarja pa ni prejela Stanovanjska zadruga Gorenjske, ki je imela dlje časa tudi blokirane račune. Zanjo je denar prevzel na fiduciarni račun županov svetovalec in dolgoletni odvetnik Stanovanjske zadruge Gorenjske Kristijan Gnilšak, ki pa zadruge v samem poravnalnem postopku ni zastopal. Kje je dejansko končal denar, do zdaj ni znano - odgovore o tem so odklonili vsi vpleteni.

"Podžupanja Nada Mihajlović iz vrst SD je že po izpeljani poravnavi na seji sveta predlagala sklep, da je bila poravnava koristna za občino, in glasovalno premočna koalicija je to brez težav sprejela. Mi smo opozarjali na ravnanje župana, ki je poravnavo izpeljal po naši oceni nezakonito, ker potrebnih pooblastil ni imel, in takih početij se za nazaj ne da pokriti z nobenim sklepom," je dejal Igor Velov, nekdanji podžupan in sedanji svetnik Zares, ki ga je Bogataj takoj po prevzemu oblasti ovadil zaradi domnevnih nepravilnosti, a je na sodišču zmagal Velov. Tožilci pa se še ukvarjajo z njegovo (proti)ovadbo, ki jo je proti Bogataju podal zaradi domnevno krive ovadbe.

Kje je končal denar iz poravnave?

Nekdanji direktor mestne uprave, zdaj občan Aleš Sladojević pa je tisti, ki je proti Bogataju podal kazensko ovadbo zaradi domnevne zlorabe položaja in prekoračitve pooblastil. Februarja letos so na Policijski upravi Kranj potrdili, da so vložili ovadbo na tožilstvo, kjer so najprej terjali dopolnitve, zdaj pa podali predlog za preiskavo. Zanimivo je, da ta predlog zajema štiri ljudi, policija pa je po naših virih ovadila le Mohorja Bogataja in Kristijana Gnilšaka. "Zadeva se razvija pričakovano, moja ovadba očitno ima temelje. Mene kot občana Kranja pa seveda najbolj zanima, kdo je dejansko dobil denar iz sporne poravnave?" je dejal včeraj Sladojević. Bogataj pa je na dopustu in, kot smo zvedeli na Mestni občini Kranj, "nedosegljiv za vprašanja po telefonu ali elektronski pošti". Sicer pa je o sporni poravnavi javno že velikokrat poudaril, da je bila koristna za občino, slikovito pa dodal, da župani slovenskih mestnih občin "tekmujejo, kdo bo zbral več ovadb".

Poleg poravnave s Stanovanjsko zadrugo Gorenjske v Kranju te dni odmevajo tudi dodatna plačila za novo knjižnico. Tudi v tem primeru je občina pod Pernetovim vodstvom vztrajala, da po pogodbi mesto nima več obveznosti, oblast sedanjega župana pa je podjetju IC Dom in partnerjem za dokončanje knjižnice izplačala več kot milijon evrov dodatnih sredstev. Sladojević je o tem obvestil protikorupcijsko komisijo, mi pa smo neuradno dobili potrdilo, da se tako policija kot tožilstvo ne ukvarjata "le z eno ovadbo zoper kranjskega župana".