V mednarodnem merilu je glavna tema avtobiografija nemške šampionke Marie Höfl Riesch, v kateri med drugim pravi, da v ozadju belih strmin vlada pornocirkus, v katerega je vpletenih veliko tistih, ki spremljajo tekme svetovnega pokala. Glavnih tem v slovenskem alpskem smučanju je več, denimo kako kupiti kakšen obvezni del smučarske opreme za tretjino ali manj denarja, kot je vreden.

Program vadbe reprezentantov za zdaj poteka po načrtu. V Južni Ameriki je bilo v poletnih mesecih na pripravah kar 15 slovenskih reprezentantov, kar je glede na finančni položaj visoko število. Po besedah vodstva in trenerjev so imeli vsi zelo dobre razmere za trening, koliko jih bodo unovčili, pa bodo pokazale bližajoče se tekme svetovnega pokala. Nazadnje so slovenske alpske smučarske reprezentance vadile v Saas Feeju in Hintertuxu, od koder so se zaradi slabega vremena predčasno vrnile v Slovenijo. Konec tedna bo večina znova odpotovala v Hintertux, v drugi polovici oktobra pa se bodo pripravljali v Pitztalu.

Četudi bodo v slovenskem alpskem smučanju v tej sezoni veliki finančni rezi, jih vodstvo ni naredilo pri pripravah. Bodo pa precej večji v nadaljevanju sezone, ko bo alpske smučarje zajela močna recesija. Predviden plan prihodkov v sezoni 2012/13 namreč znaša 1,877 milijona evrov, kar je 25 odstotkov manj kot v pretekli sezoni, ko je bil realiziran plan v višini 2,513 milijona evrov. "V tej sezoni smo se lotili varčevanja nekoliko drugače kot lani. Kmalu bo narejen natančen načrt, kateri smučarji in spremstvo bodo odpotovali v Severno Ameriko in Skandinavijo. Lani smo se ušteli v sklepnih pripravah pred tekmo v Söldnu, kar bomo poskušali letos popraviti," je pojasnil strokovni vodja alpskih disciplin Vlado Makuc.

Alpski smučarji so po koncu minule sezone ostali brez zlatega sponzorja Citroëna, kar pomeni okoli 200.000 evrov prihodkov v obliki najema vozil. Epilog zgodbe naj bi bil na sodišču, saj je francoski proizvajalec avtomobilov enostransko odpovedal pogodbo zaradi neizpolnjevanja obveznosti SZS. O tej problematiki smo obširno poročali v minuli sezoni, ko naj bi šlo Francozom najbolj v nos to, da najboljša slovenska alpska smučarka Tina Maze z njimi ni hotela posneti individualnega spota. Za zdaj imajo alpski smučarji v najemu Fordova vozila. Ta menda daje vozila v najem po izjemno ugodni ceni, ki pa jo mora SZS plačati.

"Kakšno je stanje na Smučarski zvezi? Kakšnih posebnih sprememb ni. Delamo s polno paro, za vsak evro dvakrat premislimo, kako bi ga zapravili ali zanj dobili več. Z novim predsednikom Primožem Ulago smo se na kratko videli v petek, ko je prišel v prostore smučarske zveze. Pričakujemo, da se bodo stvari znotraj zveze uredile na bolje. Gotovo so rezerve. Ko bo znano kaj več, bomo lahko povedali kaj konkretnejšega," je pojasnil Makuc. Strokovni vodja nas je še spomnil, da je alpski del SZS lani po koncu sezone prekinil sodelovanje s petimi strokovnimi sodelavci, da bi zmanjšal stroške poslovanja na minimum. "Na drugi strani nisem imel občutka, da bi zgoraj nad nami pretirano iskali rešitve za zniževanje stroškov. Direktorica (Barbara Kürner Čad, op.p.) sicer trdi drugače."

Vrhunec letošnje sezone bo februarsko svetovno prvenstvo v Schladmingu. Po Makučevih besedah je velika želja alpskega dela, da bi slovenska reprezentanca v Avstriji nastopila z vsemi smučarji, ki si bodo zagotovili nastop. "Kot veste, na zadnjem svetovnem prvenstvu v Garmisch Partenkirchnu ni bilo tako, saj nekateri smučarji v Nemčijo niso odpotovali, čeprav bi lahko. V Schladmingu pa bi radi tekmovali tudi v ekipni konkurenci," je sklenil Makuc.