Spomnimo, da je Hypo Leasing že aprila lani zaradi neplačevanja obveznosti z družbo Gratim prekinil lizinško pogodbo za najem treh apartmajev v Sežani, v katere je Gratim naselil svoje, zdaj že bivše delavce in jim najemnino trgal od plač, a lizinga ni poravnaval. Deložacijo je takrat preprečil protest aktivistov organizacije Nevidni delavci sveta in civilne iniciative Alternativa obstaja, ki so ravnanje Hypo Leasinga, ki ni imelo pravnomočne sodbe sodišča za izselitev, označili za barbarsko. Delavci pa so pojasnili, da v stanovanjih protestno vztrajajo v boju za odvzete pravice. Gratim, od julija letos sicer v stečaju, jim namreč dolguje več plač in socialne prispevke.

27.000 evrov stroškov tudi zaradi ščurkov

Hypo Leasing je delavcem nato omogočil brezplačno podaljšanje bivanja za tri mesece, v katerih naj bi dokončno rešili svoj stanovanjski problem. "Zdaj mineva že leto in šest mesecev, ko v teh apartmajih bivajo brezplačno. Ugotovili smo, da se k rešitvi stanovanjskega problema ni pristopilo, pri čemer poudarjamo, da je v vsem obdobju, ko je Hypo Leasing "dovolil" brezplačno bivanje, poravnal oziroma bo poravnal tudi vse obratovalne stroške," nam je pojasnila Nataša Crnkovič iz Hypo Leasinga. Vseh stroškov je za okoli 27.000 evrov. Po besedah Crnkovičeve je Hypo Leasing plačal tudi deratizacijo, saj so se v stanovanjih zaradi nečistoče zaredili ščurki, pa tudi sicer so v lizinški družbi prejeli veliko pritožb preostalih stanovalcev bloka.

Husein Beganović, ki velja za nekakšnega neformalnega predstavnika delavcev, nam je včeraj potrdil, da v stanovanjih stalno prebiva le on sam, občasno pa še okoli deset delavcev, ki "odhajajo v Bosno in se vračajo". "Bom šel pa na cesto. Kako naj se vrnem v Bosno brez denarja? Ne vem, kako bom preživel," nam je odgovoril na vprašanje, kaj bo storil po deložaciji. Dela še vedno nima, je pa od prejšnjega tedna prijavljen na zavodu za zaposlovanje. Vmes se je preživljal s humanitarno pomočjo in pomočjo prijateljev. "Kakšna država je to, da dopušča takšno ravnanje z ljudmi? Delavci nismo nič krivi, da nismo dobili plačila. Država bi nam morala pomagati, ne pa da nas ubija," nam je še dejal Beganović.

Pozivi, naj delavce poplača država

V civilni iniciativi Alternativa obstaja so že lani vlado pozvali, "da po vzoru Republike Avstrije prevzame odgovornost, izplača delavce in naknadno izterja dolg od izkoriščevalskih delodajalcev ter končno spremeni sužnjelastniško zakonodajo, ki omogoča novodobno suženjstvo". Včeraj v civilni iniciativi niso bili dosegljivi.

Hypo Leasing je o nameri že obvestil vse pristojne službe, tudi center za socialno delo, območno združenje Rdečega križa, Karitas in sežansko občino. Dajana Čok s sežanskega centra za socialno delo nam je povedala, da je center delavcem že lani pomagal v skladu z zakonskimi možnostmi in jim izplačal izredne denarne socialne pomoči. "Stanovanjskih zmogljivosti za namestitev delavcev pa center nima. Sicer pa so delavci že od lani vedeli, da bodo morali zapustiti stanovanje in da si morajo torej najti novo namestitev," je povedala Čokova in dodala, da je po njenih informacijah sicer velika večina delavcev že dobila drugo zaposlitev in se preselila,