Kot je dejal Urbanc, ravno vlaganje v izobraževanje oziroma v mlade pomeni vlaganje v razvoj. Pri tem je ponovil, da z zaskrbljenostjo opazujejo trenutno dogajanje na področju visokega šolstva ter tudi opozarjajo na morebitne posledice.

Zato so se na ŠOS odločili, da bodo pripravili svoj predlog zakona o štipendiranju, ki so ga predstavili konec minulega tedna, podpise pa so začeli zbirati danes, kar je simbolično sovpadalo tudi z začetkom novega študijskega leta.

Predstavnica ŠOS za odnose z javnostmi Tina Dolenc je pojasnila, da so dovolj podpisov zbrali že dopoldne, natančnega števila pa še nimajo, saj se podpisi ponekod zbirajo še do 19. ure. Ob tem je dejala, da bodo po vsej verjetnosti z zbiranjem podpisov še nadaljevali. Kampanja je sicer potekala oziroma poteka v vseh univerzitetnih središčih in študentskih klubih pod sloganom Dostopna izobrazba - izhod iz krize.

ŠOS sicer že dalj časa opozarja na potrebo po spremembi štipendiranja, pri pripravi svojega predloga zakona pa so po besedah Urbanca zasledovali idejo, da štipendije niso zgolj socialna pomoč, ampak predvsem razvojna. V ŠOS menijo, da mora biti štipendija dostopna vsem udeležencem izobraževalnega procesa z namenom vzpodbujanja in razvijanja posameznika ne glede na njegov socialni položaj. Štipendiranje tako želijo vrniti v okvir enega zakona.

Predlog zakona o štipendiranju prinaša nekaj novosti, denimo združevanje štipendij. Kot je ob predstavitvi predloga dejal Urbanc, bo posameznik lahko poleg državne štipendije, ki je v osnovi socialna, zaprosil tudi za Zoisovo, ki je nagrada za nadarjene, in tudi za kadrovsko štipendijo, če bo štipenditor spoznal njegov potencial. Zgornja meja štipendije bi bila 562 evrov, kar je tudi prag revščine oziroma višina sredstev, ki jih posameznik potrebuje za preživetje.

Za vložitev v proceduro v državni zbor so sicer morali zbrati 5000 podpisov.