"Ministrstvo za infrastrukturo in prostor se distancira od postopkov, ki jih v povezavi z upravo Luke Koper vodi nadzorni svet omenjene družbe. Nadzorniki prevzemajo polno odgovornost glede postopkov predčasnega odpoklica in imenovanja novega predsednika uprave," so v današnjem sporočilu za javnost poudarili na ministrstvu.

Luka Koper ima po pojasnilih ministrstva jasno lastniško strukturo, nadzorniki pa bi morali pri svojih odločitvah zastopati interese lastnika(ov) in družbe, ne pa posamičnih osebnih interesov in interesov posameznih lobističnih skupin.

"Da gre v konkretnem primeru za slednje, priča vrsta podatkov in okoliščin, ne nazadnje podatek o tem, da so nadzorniki pri iskanju bodočega predsednika uprave 'naleteli' (kot piše v dopisu prvi med njimi) na ime kapitana Rada Antolovića, potem pa so predčasno odpoklicali prejšnjega predsednika uprave, mu dali odpravnino in objavili javni razpis za izbiro že znanega kandidata," so še navedli na ministrstvu.

Nadzorni svet Luke Koper je 7. septembra iz nekrivdnih razlogov razrešil predsednika uprave družbe Gregorja Veselka in za obdobje največ dveh mesecev za vršilca dolžnosti predsednika uprave imenoval člana nadzornega sveta Bojana Branka.

Brank je posle od Veselka prevzel 11. septembra, dan kasneje pa je bil objavljen javni razpis za petletni mandat predsednika uprave družbe. Na razpis je v roku prispelo 17 vlog, v ožji krog pa se je uvrstilo pet kandidatov.

Nadzorni svet Luke je minuli petek zaslišal vseh pet kandidatov za novega predsednika uprave družbe, a so sejo prekinili in jo bodo nadaljevali v torek. Kot je takrat pojasnil predsednik kadrovske komisije Nebojša Topič, bo v torek znana tudi končna odločitev o prvem možu Luke. Na vprašanje, ali so se odločili za Antoloviča, Topič ni odgovoril.

Po poročanju medijev naj bi imel sicer največ možnosti za imenovanje prav Antolovič, ki je v preteklosti že vodil različna pristanišča na tujem.