Ljubljana je univerzitetno mesto

"Danes smo se zbrali, da se spoznamo, poveselimo in povemo Ljubljani, da je ljubljanska univerza vpeta v mesto in njegovo življenje, skratka, da je Ljubljana univerzitetno mesto," je dejal Pejovnik. Zatrdil je, da so bruci izbrali dobro univerzo z najboljšimi študijskimi razmerami v državi.

Svetoval jim je, naj upoštevajo vrednote, ki se danes močno pogrešajo: resnicoljubnost, prostovoljnost, sočutje do človeka, etična in moralna načela, predvsem pa naj govorijo resnico, pa naj je še tako grda, in naj ne stremijo k oblasti zaradi oblasti same.

Bruci pričakujejo predvsem veliko novih izkušenj, učenja in tudi zabave.

Več o pričakovanjih brucev in utrinke z dogodka si lahko ogledate v spodnjem videu.

Leto 2013 bo kritično

Ob robu prireditve je Pejovnik dejal, da so koledarsko leto 2012 nekako preživeli, čeprav bodo pri bilanci končali v rdečih številkah. "Kako bomo to pokrili, ta hip še ne vemo, vsekakor pa v dogovoru s pristojnim ministrstvom oz. vlado," pravi Pejovnik in dodaja, da bo leto 2013 izjemno kritično, ker bodo prvikrat vpisovali veliko število petih letnikov drugega bolonjskega programa.

Glede ukinjanja študijskih programov kot ene od možnosti pa je Pejovnik omenil, da ima vsak študent zakonsko zagotovilo, da bo lahko končal študij po programu, v katerega je vpisan. Tudi če bi določen program letos ukinili, morajo drugi, tretji ali četrti in peti letnik bolonjskega študija izvajati do konca, saj morajo imeti vsi študenti možnost, da po programu, po katerem so se vpisali, tudi diplomirajo.

Dogajanje tudi na stojnicah

Na prireditvi za bruce se je sicer Študentska organizacija Univerze v Ljubljani letos osredotočila na informiranje študentov o študiju in obštudijskih dejavnostih, na stojnicah pa se predstavljajo fakultete in akademije.

Študentska organizacija Slovenije (ŠOS) je z današnjim dnem pričel zbirati podpise za svoj predlog novega zakona o štipendiranju. Kampanja poteka v vseh univerzitetnih središčih in študentskih klubih pod sloganom Dostopna izobrazba - izhod iz krize.