Izsledke raziskave je združenje s sedežem v Bruslju objavilo danes, ti pa kažejo, da se je vsak peti vprašani vsaj enkrat soočil z diagnozo depresija. Pri tem so najbolj prizadeti Britanci (26 odstotkov), najmanj pa Italijani (12 odstotkov), ugotovitve povzema nemška tiskovna agencija dpa.

Večina delavcev svoje trpljenje skriva pred nadrejenimi. Vsak četrti vprašani namreč delodajalca ni obvestil o svoji depresiji, tretjina pa jih je ob tem priznala, da se spričo trenutne gospodarske krize bojijo za službo.

Po ugotovitvah združenja je depresija med duševnimi boleznimi tista, ki najpogosteje prizadene ljudi v delovni dobi. Pri tem združenje poudarja, da depresija ne povzroča le otožnosti, temveč lahko vodi tudi v težave pri koncentraciji, neodločnost in pozabljivost, česar se številni ljudje ne zadevajo.

Glede na ocene, ki jih povzema združenje, je depresija v EU v letu 2010 v gospodarstvu povzročila za 92 milijard evrov stroškov.

Raziskavo je združenje izvedlo med 30. avgustom in 19. septembrom, v njej pa je sodelovalo 7056 Evropejcev. EDA, ki bo celotne rezultate objavila leta 2013, združuje organizacije, bolnike, raziskovalcev in zdravnike iz 19 evropskih držav, tudi Slovenije.