ZPMS je namreč ob tednu otroka pripravila posebno poslanico, v kateri opozarja na kršenje otrokovih pravic v Sloveniji. Po besedah predsednice zveze Darje Groznik je Slovenija še vedno brez zakonodaje, ki prepoveduje telesno kaznovanje otrok.

V poslanici v ZPMS opozarjajo tudi na revščino otrok, ki zaradi izgube službe staršev ali skrbnikov nimajo dostopa do osnovnega zdravstvenega zavarovanja, šolanja ali zdrave prehrane. Kot ob tem še izpostavljajo, se v Sloveniji namreč še vedno trguje z dekleti, opozarjajo pa tudi na to, da večina romskih otrok ne zaključi osnovne šole.

Kot so pojasnili v zvezi, so na ministrstvo za zdravje že naslovili vprašanje, kaj se dogaja s pobudo o spremembi zdravstvene zakonodaje, s katero bi otroci postali samostojni nosilci pravic iz obveznega zdravstvenega zavarovanja, in torej neodvisni od zaposlitvenega statusa njihovih staršev. Kot je dejala Groznikova, pobuda ni nova, vendar odgovora na vprašanje še niso prejeli.

Čebašek Travnikova je ob tem dodala, da v uradu varuha nimajo podatkov o tem, koliko otrok živi pod pragom revščine in koliko otrok je brez osebnega zdravstvenega zavarovanja. Je pa ob tem izpostavila podatek, da se deset odstotkov primerov, ki jih obravnavajo v uradu varuha, navezuje prav na kršenje otrokovih pravic.

Na novinarski konferenci so sicer predstavili tudi rezultate dobrodelne akcije Pomežik soncu, s katero v zvezi popeljejo otroke na brezplačno letovanje. Kot je povedala Groznikova, so letos z zbranimi sredstvi donatorjev, Fundacije za financiranje invalidskih in humanitarnih organizacij (FIHO) ter sredstvi zbranimi na lokalnih ravneh na letovanje odpeljali 2134 otrok.

Ob tem je generalna sekretarka ZPMS Karin Elena Sanchez predstavila tudi statistiko telefona za otroke in mladino (TOM) v letu 2011. V lanskem letu so na TOM telefon prejeli skupaj 34.084 klicev, od tega je bilo 6328 klicev takšnih, pri katerih je bil opravljen svetovalni razgovor in so bili tudi vzeti v analizo.

Po podatkih ZPMS na telefon večinoma pokličejo mladi v starosti od 10 do 18 let, med najpogostejšimi klicatelji pa so osnovnošolci v starosti od 12 do 15 let. Približno 60 odstotkov klicateljev predstavljajo dekleta, preostali delež pa fantje. Najpogostejše tematike klicev na telefon so sicer po podatkih zveze povezane z ljubeznijo, telesnim razvojem in spolnostjo, vrstniki ter družino in šolo. V lanskem letu so obravnavali tudi 39 klicev, povezanih z mislijo na samomor.