Trošarina za cigarete se je skladno z uredbo o določitvi zneska specifične in stopnje proporcionalne trošarine z današnjim dnem zvišala z najmanj 90 evrov za 1000 kosov cigaret na najmanj 94 evrov za 1000 kosov cigaret, kar je 4,5-odstotno povečanje.

Osnova za izračun zneska specifične in stopnje proporcionalne trošarine za cigarete je tehtana povprečna drobnoprodajna cena cigaret, ki znaša 2,91 evra na zavojček 20 cigaret.

Kot so sporočili iz Tobačne Ljubljana, so se poleg cigaret znamk Boss Classic in West Red za povprečno 10 centov podražile tudi ostale cigarete iz portfelja Tobačne Ljubljana.

Trošarina za cigarete se bo glede na junija sprejeto novelo zakona o trošarinah znova zvišala s 1. januarjem 2013, in sicer na 97 evrov za 1000 kosov cigaret. Z zvišanjem trošarin želi vlada zagotoviti dodatne proračunske prihodke. Glede na pričakovanja finančnega ministrstva ob sprejemanju novele naj bi se iz tega naslova letos v proračun steklo dodatnih štiri milijone evrov, v letu 2013 pa še osem milijonov evrov.