Letošnja trgatev stare trte je bila prva, ki se je odvila v odsotnosti Toneta Zafošnika, ki je bil tri desetletja mestni viničar. Strokovnjak za vinogradništvo, ki je v 80 letih rešil žilavo rastlino pred propadom in jo s skrbno nego toliko pomladil, da je leta 1986 znova obrodila, je 4. maja letos preminil v starosti 84 let. Od svoje trdožive ljubljenke se je "uradno" poslovil že po trgatvi letnika 2010, ko je svoje viničarske obveznosti predal Stanetu Kocutarju. Ta je svojo odgovornost vzel skrajno resno in se je že poleti prvič kritično obregnil ob Zavod za turizem Maribor, ki organizira tradicionalni Festival stare trte. Turistični delavci so se namreč zavzeli za to, da bi dodatno osvetlili svojo največjo znamenitost v mestu. Izvajalci del pa so to nalogo izvedli "kajmebrigavsko", saj so električni kabel s podaljški vred obesili kar na več kot 400 let staro trto.

Napetost je še bolj narasla konec avgusta, ko je Kocutar ugotovil, da je grozdje dozorelo še kakšen teden prej kot lani in bi ga bilo optimalno potrgati okoli 10. septembra. Viničar je hotel preprečiti, da bi se ponovilo lansko leto, ko so se trganja lotili prepozno in so s trte obrali komaj deset kilogramov od sonca ožganega grozdja.

Vendar zgodnejšega termina trgatve ni zmogel izposlovati. V omenjenem zavodu so vztrajali pri zadnji nedelji v septembru, ki so jo v svojem koledarju dogodkov določili že lani. "Noben kmet ali vinogradnik ni nikoli vnaprej določil časa trgatve, kajti letnik ni nikoli enak letniku," je časniku Večer potarnal mestni viničar. "Trto smo tako v celoti podredili turističnemu dogodku in ne nasprotno. Prava pot pa je kompromis."

Še hujše zaostrovanje odnosov na relaciji zavod-viničar je omilila stara trta, ki je septembra zaradi hladnejšega vremena upočasnila zorenje grozdja. "Če bi trgali tedaj, ko sem si želel, bi pobrali približno 20 odstotkov grozdja več," je prepričan Kocutar. Tudi v prihodnje organizator ne bo termina svečanosti določil dober mesec dni pred trgatvijo, kot bi to storil resen vinogradnik. "Nam je pa uspelo doseči vsaj ta kompromis, da bo trgatev letnika 2013 predzadnjo nedeljo v septembru, kar bo glede na izkušnje iz minulih let ustreznejši termin kot zdajšnji."