Razplet sezone v elitnem razredu bo ponudil boj za svetovnega prvaka med španskima tekmeca: ker je poškodovani svetovni prvak Casey Stoner izpustil že tretjo dirko, je imel le še teoretične možnosti za ubranitev naslova, po Aragoniji pa je razlika do prvega mesta že večja, kot je na voljo točk do konca sezone. V vodstvu ima Lorenzo ravno dovolj veliko prednost, da mu ni bilo potrebno brezglavo tvegati in se je danes lahko zadovoljil tudi z drugim mestom, saj je Pedrosa tako zaostanek zmanjšal le za pet točk.

Začetek je sicer pripadel Lorenzu, ki je najbolje začel, v začetnih krogih pa ga ni zmotilo niti pestro dogajanje za njim. To je bilo usodno za oba Ducatijeva dirkača, najprej je Valentino Rossi zadel zadnje kolo Jonathana Reaja ter zapeljal ob stezo - na koncu se je moral zadovoljiti z osmimi mestom -, precej slabše pa jo je odnesel Nicky Hayden. Potem ko ga je odneslo s steze, je močno trčil v zaščitne ogrado, sam pa je z motorja poletel prek nje in trdo pristal na tleh. Po nudenju prve pomoči so ga prepeljali na podrobnejši zdravniški pregled v bolnišnico.

Lorenzo je v ospredju zdržal do sedmega kroga, ko ga je Pedrosa prehitel, sredi dirke sta se pred Bena Spiesa prebila Cal Crutchlow in Andrea Dovizioso, ki sta nato v tesnem boju odločala o zadnji stopnički. Boljši je bil Italijan, a obenem daleč od prvih dveh mest, ki sta ju imela varno v svojih rokah domača dirkača.

"Dirka je bila težka, predvsem zaradi napornih kvalifikacij, pa tudi zaradi pritiska po neuspehu na prejšnji dirki. Težko se je bilo zbrati, a mi je uspelo in vesel sem, da sem ujel Jorgeja ter ga tudi prehitel. Videl sem, da sem hitrejši in da bom lahko zadržal vodstvo," je bil obliža po padcu na prejšnji dirki v Misanu vesel Pedrosa, ki si je tudi privozil lepo darilo za 27. rojstni dan, praznoval ga je v soboto.

Lorenzo ima štiri dirke pred koncem še 33 točk naskoka pred Pedroso (290-257), tretji je še vedno Stoner s 186, kar pa pomeni, da niti teoretično, z zmagami na vseh štirih preostalih dirkah in štirih ničlah Lorenza, ne more več ubraniti naslova. Dovizioso pa je zdaj že tik za njim (179).

V moto2 slavil Espargaro

Razburljiv konec dirke so zrežirali dirkači v razredu moto2. V zadnjih krogih so bili štirje v boju za stopničke, gledalci pa so lahko uživali v številnih dvobojih in tesnih prehitevanjih. Na koncu je bil najhitrejši in najspretnejši domačin Pol Espargaro, ki je na drugo mesto potisnil rojaka Marca Marqueza, tretjo stopničko pa si je priboril Britanec Scott Redding, medtem ko je Italijan Andrea Iannone ostal tik pod njimi. Skupno je po 13 dirkah v vodstvu SP Marquez z 258 točkami, Espargaro jih ima 210, Iannone pa 178.

Luisu Salomu zmaga v moto3

V najšibkejšem razredu moto3 je drugo letošnjo zmago dosegel Luis Salom, kar je pomenilo, da so španski dirkači na domačem terenu osvojili vsa tri prva mesta. Za njim sta na zmagovalnih stopničkah preizkušnjo končala še Nemca Sandro Cortese in Jonas Folger. Razočaranje je doživel Maverick Vinales, saj mu je pred startom odpovedal motor in se ni mogel udeležiti boja na domačem terenu. V skupnem seštevku SP je tako ostal pri 179 točkah, na prvem in drugem sta Cortese z 245 in Salom s 194.

Sezona se bo nadaljevala s preizkušnjo na Japonskem čez 14 dni.