Univerza je tako uspela pridobiti več kot 1000 kvadratnih metrov prostorov, ki bodo namenjeni izvajanju študijskih programov Visoke šole za umetnost. V Gorico je novogoriško fakulteto privabila tudi cena najema - za kvadratni meter bodo mesečno plačevali le po 2,80 evra najemnine, primernih prostorov s tako nizko najemnino pa na Goriškem niso mogli najti.

V novih prostorih bo imela Visoka šola za umetnost na voljo velik večnamenski prostor za seminarje, delavnice in projekcije ter predavalnico v pritličju, dve računalniški učilnici, projektni prostor ter prostor za polformalno delo in druženje v prvem nadstropju.

V letošnjem študijskem letu na Visoki šoli za umetnost načrtujejo vpis 65 študentov, tako v program prve stopnje Digitalne umetnosti in prakse kot tudi v nov dvoletni magistrski programi Medijske umetnosti in prakse, katerega razvoj skozi mednarodni projekt ADRIART v okviru programa Vseživljenjsko učenje podpira Evropska unija. V sklopu vertikale študentje krožijo v okoljih in nosilnih modulih animacije, fotografije, (video)filma, novih medijev, scenografskih prostorov in sodobnih umetniških praks, v programu druge stopnje se gibljejo tudi med partnerskimi univerzami, med Gorico, Reko in Gradcem.

V isti stavbi v samem centru Gorice ima prostore tudi Univerza iz Vidma, s katero je novogoriška univerza doslej že sodelovala. Rektor novogoriške univerze Danilo Zavrtanik je prepričan, da bodo sedaj možnosti sodelovanja med slovensko in italijansko univerzo še večje, ne le pri posameznih projektih, pač pa tudi pri študentskih in profesorskih izmenjavah ter drugem.

"Tega ne morete jemati kot konkurenco videmski univerzi. To, da smo se ji tako približali, da bomo sedaj delovali v isti stavbi, daje možnost za novo sodelovanje in ne konkurenco, čeprav konkurenčnost v akademskih institucijah ni nič slabega," je dejal Zavrtanik.