Slavnostno akademijo so pripravili v okviru rodoljubnih dnevov Tigra, ki so se v prestolnici začeli v petek. "Dogodki teh dni bodo prispevali k utrjevanju naše domovinske zavesti in domoljubja," je prepričan Türk.

Tigr je bila prva protifašistična organizacija v Evropi. "Tigrovci so se borili za boljši svet. Danes se nam za ta cilj ni treba boriti z orožjem. Boriti se moramo z znanjem, s pametjo in samozavestjo," je pozval.

Po Türkovih besedah danes potrebujemo predvsem modrost, odločnost in pogum. "Pogum sprejeti odločitve, gojiti prijateljstvo in dobro sosedstvo ter uveljaviti se v Evropi kot eden uglednih, modrih in dostojanstvenih narodov. V preteklosti smo bili sposobni velikih dejanj in tudi danes moramo izkazati to sposobnost," je dejal.

Ravno na primeru Tigra se je po njegovih besedah potrdilo, da je možno preseči ideološka razhajanja in različne poglede na zgodovino. Temelji organizacije so bili postavljeni na skrivnem sestanku skupine primorskih Slovencev na Nanosu sredi septembra 1927. V naslednjih desetih letih je Tigr organiziral mrežo zaupnikov z različnimi nalogami, od skrbi za ohranjanje slovenskega jezika, do protifašističnega delovanja in oboroženih spopadov.

Že pred prvo svetovno vojno so nastale nekatere obrambne organizacije primorskih Slovencev, po prvi svetovni vojni pa se je odpor proti fašizmu pokazal kot odpor, ki ima široko ljudsko podporo. Odločitev za oborožen upor proti nacizmu in fašizmu po napadu na Jugoslavijo leta 1941 je predsednik označil za pravo. "Slovenski narod je prvič v zgodovini izkazal visoko stopnjo poguma ter politične zrelosti in je bil zato ob koncu velike morije na strani zmagovalcev," je spomnil.

V okviru dnevov Tigra so danes popoldne pred poslopjem Univerze v Ljubljani odkrili tudi spominsko ploščo bazoviškim žrtvam. Obeležje so znova postavili tja, kjer je med letoma 1931 in 1942 stala tabla z identičnim sporočilom, ki so jo odstranile in uničile italijanske okupacijske oblasti.