Matevž Irt (MX1), Tim Gajser (MX2) in Klemen Gerčar (MX open) so osvojili skupno 19. mesto, ki je še neposredno vodilo v finale A, s tem pa je slovenska ekipa pod vodstvom selektorja Hermana Jakoliča izpolnila zastavljeni cilj.

Dopoldanske proste treninge je zmotila ploha, ki je namočila peščeno progo in popestrila dogajanje na progi. Do popoldneva se je vreme izboljšalo in motokrosisti so postregli s tremi izjemnimi kvalifikacijskimi vožnjami. Prvi je tekmoval Irt v kategoriji MX1 in dirko končal na sedemnajstem mestu. Za njim je Gajser tekmoval v dirki kategorije MX2. Sprva je vozil na dvanajstem mestu, vendar je padel in bil na koncu osemnajsti. S tem slovenska ekipa še ni imela zagotovljenega nastopa v finalu A, zadnji slovenski adut pa je bil Klemen Gerčar. Gerčar je bil po startu peti, do konca je izgubil nekaj mest, a je vseeno ostal med najhitrejšimi in dirko končal na trinajstem mestu. S tem se je v slovenski ekipi začelo veliko veselje, saj je to pomenilo skupno devetnajsto mesto in želeno uvrstitev v finale A.

Najboljša v kvalifikacijah je bila ekipa Nemčije, drugo mesto so osvojili domačini Belgijci, tretje pa Italijani. Veliki poraženci kvalifikacij so bili branilci naslova svetovnih prvakov, predstavniki Združenih držav Amerike, ki so osvojili šesto mesto.

V nedeljo v finalu motokrosiste čakajo tri dirke. V prvi se bodo ob 13.08 pomerili dirkači razredov MX1 in MX2, ob 14.38 bodo tekmovali dirkači MX2 in MX open, za konec pa ob 16.08 še dirkači MX2 in MX open.