Po 251 kilometrih kolesarjenja od Bergama do Lecca je tretje mesto osvojil olimpijski podprvak Kolumbijec Rigoberto Uran, edini prijavljeni slovenski predstavnik Jani Brajkovič pa je bil eden številnih kolesarjev, ki dirke niso končali.

Dirka je potekala v hladnem in deževnem vremenu, spolzko cestišče je bilo usodno za enega izmed favoritov, svetovnega prvaka in dvakratnega zmagovalca dirke, Belgijca Philippa Gilberta, ki je 80 kilometrov pred ciljem padel, nekaj časa še poskušal ujeti glavnino, a kmalu obupal in pristal v avtomobilu svoje ekipe (podobno usodo so doživeli še nekateri, predvsem domači kolesarji).

Njegovo nesrečo na izredno zahtevni preizkušnji je najbolje izkoristil 33-letni Rodriguez. Španec, drugi z letošnje Vuelte in zmagovalec klasične dirke za Valonsko puščico, je imel izreden motiv. Z vsaj devetim mestom v skupni razvrstitvi serije je prehitel vodilnega Bradleyja Wigginsa, ki je že končal sezono. Njegov motiv je prišel do izraza na zadnjem vzponu, približno deset kilometrov pred ciljem, ko je napadel, njegovemu ritmu pa nista bila kos ne Španec Alberto Contador ne lanski zmagovalec Švicar Oliver Zaugg. "Il Purito si je prikolesaril deset sekund prednosti, ki jo jo zadržal vse do konca.

"To je zmaga moje kariere. Bilo je težko, a ravno zato bolj sladko. S tem sem postavil piko na i fenomenalni sezoni," so bile prve besede Rodrigueza, ki bo po letu 2010 drugič postal zmagovalec svetovne serije (pred Wigginsom ima 91 točk prednosti), na zadnjo preizkušnjo, dirko po Pekingu najbrž niti ne bo odpotoval.