Po poročanju tujih tiskovnih agencij, so se protestniki povečini pritoževali, da v rock operi Andrew Lloyda Webbra prikazujejo "napačno" podobo Jezusa. Odpoved predstave je zmedla člane igralske zasedbe, med številnimi pa vzbudila ogorčenje zaradi vmešavanja Cerkve v javno življenje.

Po poročanju lokalnega časnika so se protestniki najprej pritožili okrožnemu tožilcu, vodstvu filharmonije pa poslali protestno pismo. Naslanjali so se na „nov zakon, ki podpira pravice vernikov“, muzikal opisali kot "skrunitev" ter dodali, da bi morali za produkcijo takšnega muzikala najprej dobiti dovoljenje Ruske ortodoksne cerkve.

Zaenkrat sicer še ni čisto znano, na kateri zakon so se nanašali protestniki, se pa v spodnjem domu ruskega parlamenta trenutno pogovarjajo o zakonu, po katerem bi bil zločin, če bi kdorkoli "užalil verska čustva prebivalcev".

Rock opera Jesus Christ Superstar je premiero doživela leta 1971 na Broadwayju, od takrat pa jo igrajo po vsem svetu, naredili so celo več različic filmov. V ruskih gledališčih se pojavlja že več kot dve desetletji.

Občutljivost glede napada na vero je v Rusiji letos postala že zlasti vidna z aretacijo treh članic punk skupine Pussy Riot, ki so v ruski katedrali odpele politično protestno pesem.