Boris Petejan, direktor družbe Afit, pravi, da so jih v to prisilile zaostrene razmere na trgu. Delovna mesta v matični tovarni za zdaj niso ogrožena. "Krizi ni videti konca. Poleg tega smo razočarani nad poslovnim okoljem, ki je zelo neprijazno. Gre za nedostopnost do bančnih posojil, plačilno nedisciplino in togo delovno zakonodajo. Delavcem bomo izplačali vse plače skupno z odpravninami," zagotavlja Petejan.

Podjetje Afit je vodilni proizvajalec otroške obutve v Sloveniji. Poslanstvo podjetja in odzivi kupcev se skrivajo v stavku, ki ga je izrekel Pavel Petejan, ki je začel izdelovati visokokakovostne otroške in ortopedske čevlje že leta 1953: "Izdelujemo mercedes za otroške noge." Poleg matične firme, kjer izdelujejo obutev blagovnih znamk Ciciban in Balocchi (v Gorici v Italiji), bodo obdržali sodelovanje z družinskim podjetjem z Lovrenca na Pohorju. V Afitu izdelajo več kot 400.000 parov čevljev in druge obutve na leto, tri četrtine izdelkov pa izvozijo. Največ v Italijo, sledijo pa Češka, Slovaška, trgi nekdanje Jugoslavije, Nemčija, Rusija, Avstralija in ZDA. "Takoj po nakupu podjetja Ciciban v stečaju marca 1995 smo začeli uporabljati tudi blagovno znamko. Preimenovanje v Ciciban zaradi dolgotrajnega stečajnega postopka, ki je bil končan šele pred leti, ni bilo mogoče," je povedal Robert Petejan, direktor maloprodaje.

"Proizvodnja otroške obutve je na evropski ravni in je plod domačega znanja. Vsak delavec izdela po deset parov obutve na dan. Po produktivnosti se lahko kosamo s podjetji v Italiji in Nemčiji," je dodal.