"Pri delu s sladkornimi bolniki smo ugotavljali, da bolniki pridobijo znanje za ustrezno izbiro živil in načel priprave obrokov. Zatika se pri ustreznih spretnostih za praktično pripravo obrokov, zato smo pripravili ustrezno opremljen prostor, v katerem bodo potekale delavnice priprave dietnih in zdravih obrokov za bolnike in vse, ki se bodo želeli naučiti pravilne priprave obrokov," je odločitev za ureditev kuhinje pojasnila direktorica. Delavnice bodo sprva vodili kuharji v sodelovanju z dietetiki, nato pa bodo pridobljeno znanje prenašali naprej tudi udeleženci sami.

Pridobitve so se še zlasti razveselili v Društvu diabetikov Postojna, katerega člani se bodo prihodnji mesec udeležili prve delavnice. Marica Batis, predsednica društva, je povedala, da bodo delavnice dobrodošle predvsem za bolnike, pri katerih so bolezen odkrili na novo in se morajo pravilnega prehranjevanja šele priučiti. "Društvo je že do zdaj v skladu s finančnimi možnostmi samo organiziralo delavnice zdrave prehrane, delavnice v zdravstvenem domu pa bodo brezplačne, kupili bomo le hrano. To pa ob dejstvu, da je hrana za diabetike zelo draga, veliko pomeni."

Z obsežno prenovo prostorov, ki so jih slovesno odprli včeraj, so v postojnskem zdravstvenem domu zagotovili tudi ustrezne pogoje za delo dveh ambulant družinske medicine, od katerih se je ena oblikovala na novo. "Nov tim družinske medicine na primarnem nivoju je z vidika obravnave bolnikov največ, kar lahko ponudi zdravstvo bolniku," je ob novi pridobitvi poudarila direktorica zdravstvenega doma. Po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije namreč pomeni en dodaten tim na primarni ravni zdravstvenega varstva na 10.000 prebivalcev znižanje splošne umrljivosti za štiri odstotke, je pojasnila direktorica. "Ne poznamo nove metode zdravljenja, novega zdravila ali dela specialista sekundarnega nivoja, ki bi lahko primerljivo prispeval k znižanju splošne umrljivosti kot en dodaten tim, pri čemer je kazalnik splošne umrljivosti eden najmočnejših kazalnikov učinkovitosti zdravstva," je poudarila Vatovec-Progarjeva.

S 170.000 evrov vredno prenovo 200 kvadratnih metrov prostorov, ki so jo izvedli z lastnimi prihranki zadnjih let, so zagotovili prostore tudi za delo diplomirane medicinske sestre v referenčni ambulanti, kjer spremlja kronične bolnike in izvaja preventivne aktivnosti, in za delo specializantov. Postojnski zdravstveni dom je namreč že desetletje tudi učna ustanova, zaradi česar nimajo kadrovski težav.