Na ministrstvu so potrdili, da gre resnično za Gorenakov službeni avtomobil, a v isti sapi dodajajo, da minister tega vozila ne vozi sam in da ga je tudi predvčerajšnjim pred RTV Slovenija pripeljal voznik oziroma varnostnik. "Potem ko je minister izstopil iz avtomobila, se je voznik premikal in pri tem parkiral na več parkirnih prostorih v okolici RTV Slovenija. Ves čas ministrove odsotnosti voznik ni zapustil vozila, tudi zato, da ga lahko kadar koli premakne," so okoliščine ovekovečenega prekrška hiteli pojasnjevati v službi za odnose z javnostjo na MNZ. Dodali so, da se voznik četrtkove situacije ne spominja natančno, a obenem ne izključuje možnosti, da se je med premikom vozila zapeljal čez prostor za invalide. "Vsekakor pa bi se s tega prostora nemudoma umaknil," zatrjujejo na ministrstvu. "Bolj natančno oceno bomo lahko podali po tistem, ko boste fotografijo objavili in si jo bomo lahko ogledali tudi mi. Spoštovanje prometnih predpisov nam je v skupnem interesu," so o okoliščinah prekrška še dejali na MNZ.

Naj spomnimo, da je Miro Petek leta 2010, ko je prometna policija na avtocesti zaradi prehitre vožnje ustavila službeno vozilo Katarine Kresal (tudi to je vozil varnostnik), v imenu SDS vlado spraševal, ali je na kakšni od svojih sej obravnavala tudi kršenje zakonov in predpisov članov vlade in ali so "ministri opozorili svoje voznike, da tudi za njih, ki vozijo člane vlade, veljajo zakoni in predpisi".

Kršenje predpisov je medtem dodobra razburilo predstavnike invalidov. V YHD - Društvu za teorijo in kulturo hendikepa so nad takšnim početjem močno razočarani. "Žalostno je, da prvi odgovorni za delovanje policije sam ne spoštuje osnovnih cestnoprometnih pravil. Poleg tega omenjeno dejanje odraža njegov odnos do hendikepiranih na splošno," so ministra pograjali v društvu. Dejstvo, da je vozilo v času Gorenakove odsotnosti upravljal njegov voznik, njihovega mnenja v ničemer ne spreminja.

Za takšen prekršek cestnoprometna zakonodaja predpisuje globo v višini 80 evrov. Policisti so v letošnjem letu do konca avgusta obravnavali 445 tovrstnih kršitev, v letu 2011 skoraj 1300, leta 2010 pa nekaj več kot 1600. Ali bodo zoper ministra oziroma njegovega voznika zaradi kršenja predpisov kakor koli ukrepali, nam na ministrstvu niso pojasnili.