Očitno je tudi, da je minister za delo Andrej Vizjak bolj spreten pogajalec od Ivana Svetlika. Po nasprotovanju tako sindikatov kot delodajalcev ni neomajno zagovarjal predloga vlade o enotni pogodbi za nedoločen čas s tremi različnimi obdobji varnosti zaposlenih, temveč je ponudil kompromis, po katerem bi bilo odpuščanje za delodajalce sicer lažje, a bi imeli zaposleni že od samega začetka zagotovljeno pravno varstvo.

Vizjak tudi sicer kar spretno krmari med pogosto povsem nasprotnimi stališči sindikatov in delodajalcev. Pri omejitvi zaposlitev za določen čas dopušča možnost, da se trenutno predlagana 10-odstotna kvota poveča, hkrati pa vztraja pri tem, da kvote v vsakem primeru bodo. Manevrski prostor je precej odprt tudi pri odpravninah, odpovednih rokih in nadomestilih za brezposelnost. Sindikati se bodo verjetno posvetili predvsem obrambi odpravnin in nadomestil brezposelnim, znajo pa popustiti pri odpovednih rokih - ti se sicer po predlogu vlade skrajšujejo iz maksimalno 150 na 90 dni, medtem ko se delodajalci zavzemajo za največ 30 dni.

Bolj problematično zna biti tako imenovano začasno delo, ker sindikati nasprotujejo možnosti, da bi se v tej obliki dela lahko poleg upokojencev zaposlovali tudi brezposelni. Argumenti vlade so trhli, še zlasti zato, ker so kot opozicija takšni obliki zaposlitev, ki se je tedaj imenovala malo delo, ostro nasprotovali.

Manj neznank je pri spremembah pokojninske zakonodaje, ki je zgolj nekoliko omiljena oblika Svetlikove reforme. Glavna ovira njenemu sprejemu je bila bržkone odstranjena s tem, da je vlada upoštevala zahtevo sindikatov in pristala, da je za upokojitev brez odbitkov dovolj 40 let delovne dobe. Seveda bo pri reformi treba rešiti tudi nekatera še nerazčiščena vprašanja; problematiko prehodnih obdobij, ki so po ocenah sindikatov prekratka zlasti za ženske, bonusov in malusov, čiščenja pokojninske blagajne pokojnin, ki nimajo podlage v vplačanih prispevkih, in še zlasti - bodoče višine pokojnin. Izračune o tem naj bi ministrstvo za delo pripravilo v sredo.

Največja ovira sprejemu obeh reform je, kot vse kaže, napoved odpuščanja v javnem sektorju, ki je za sindikate popolnoma nesprejemljivo. V primeru, da bo do odpuščanj res prišlo, kar je po napovedih vlade več kot verjetno, nameravajo dialog o reformah prekiniti in sprožiti vse sindikalne aktivnosti, vključno s stavkami in referendumi. Kot kaže odprto pismo premirju Janezu Janši, so pri tem zelo enotni.