Samostojno potovanje

Če potujemo v paru ali manjši skupini, se je treba znati prilagajati in svoje želje potisniti ob stran, če je to treba. Če potujete sami, ste glede želja svobodni in si ogledate tisto, kar želite. V tem primeru ste na prvem mestu vi. Nepomembno je, kdaj in zakaj se za takšno potovanje odločite – nekateri se nanj odpravijo po razhodu z ljubljeno osebo, zaradi filma ali knjige, ki jih je popolnoma navdušila, ali pa preprosto zaradi mesta, ki so si ga že dolgo želeli ogledati. Vzrokov je ogromno, možnosti še več. Po eni strani je lahko takšno potovanje malo dražje, saj si stroškov ne delite s sopotnikom, morda tudi zveni zastrašujoče, a je končna nagrada vredna vsega tega. Kdo ve, morda se boste na takšnem potovanju celo "našli".

Romantično potovanje

Nepomembno je, če boste stanovali v hotelu s petimi zvezdicami ali pa skromnem hostlu, potovanje s partnerjem je vedno intimno, poleg tega pa se tudi veliko naučite o osebi, ki je z vami. Da sploh ne omenjamo spominov, ki jih ustvarjata skupaj. Seveda pa je pred odhodom potreben pogovor, da zaradi različnih želja kasneje ne prihaja do (večjih) nesoglasij.

Potovanje z najboljšim prijateljem

Takšna izkušnja je lahko ena najboljših v življenju, zlasti če damo v kombinacijo še dobro hrano, kak koktajl, dneve raziskovanja in noči zabav. Ni treba, da greste na potovanje v lastni režiji, če vam to ne odgovarja, turistične agencije imajo vedno na voljo veliko predlogov in ponudb.

Daljše potovanje

Čeprav je rutino vsakdana lepo zamenjati tudi s kratkotrajnim izletom, pa je večtedensko potovanje prava življenjska izkušnja. S sopotniki se na ta način bolje spoznate, imate pa tudi dovolj časa, da si bodisi bolj natančno ogledate kraje, ki jih obiščete, bodisi lahko prepotujete večji del območja, na katerega ste se odpravili.

Spontano potovanje

To je lahko potovanje za konec tedna na hrvaški obali ali pa koncert priljubljene skupine v kateri od sosednjih držav. Ko takšna priložnost potrka na vrata, ji jih je najbolje na stežaj odpreti. Takšnih priložnosti skoraj nikoli nihče ne obžaluje.