Sobota, 29. septembra

Na odru Stare dvorane SNG Maribor bodo premierno uprizorili politično dramo Veliki briljantni valček Draga Jančarja v režiji Diega de Bree. Knjižna predloga, ki bo po 27 letih doživela novo uprizoritev, je pod streho Evropske prestolnice kulture združila mariborsko in ljubljansko Dramo.

Nedelja, 30. septembra

Na 15. festivalu slovenskega filma, ki poteka v Avditoriju Portorož, bodo v več kategorijah podelili festivalsko nagrado vesna. O zmagovalcih letošnjega festivala bodo odločali igralec Demeter Bitenc, režiserka in scenaristka Hanka Kastelicová, igralka Zvezdana Mlakar, režiser Mitja Okorn in direktor fotografije Valentin Perko. Isti večer bodo izročili tudi Badjurovo nagrado za življenjsko delo letošnji dobitnici, filmski kostumografki in pedagoginji Alenki Bartl.

Ob 90. obletnici prevoza zvonov v samostan na Sveti gori bosta društvo Doli iz Lokavca pri Ajdovščini in svetogorski frančiškanski samostan prikazala prevoz zvona v romarsko središče nad Novo Gorico. Prevoz replike zvona na originalnem vozu (sposodili so si ga pri Goriškem muzeju) bodo opravili s 16 konji, krenili pa bodo z goriškega trga Travnik, prek Trga Evropa pri novogoriški železniški postaji, Solkana, Oddiha, Prevale do Svete gore.

Ponedeljek, 1. oktobra

V Gruziji bodo imeli parlamentarne volitve.

V Ženevi bo potekal sestanek interventne ekipe skupine G20 za zaposlovanje.

Generalna skupščina Združenih narodov bo ocenila prvih petnajst let veljave konvencije o prepovedi kemičnega orožja.

Torek, 2. oktobra

Državni zbor bo septembrsko zasedanje končal z vprašanji predsedniku vlade. Poslanci PS ga nameravajo vprašati o napovedanem odpuščanju v javnem sektorju, socialdemokrati pa o upravljanju državnega premoženja. Prav tako bodo dokončno odločili o zakonu o ukrepih za sanacijo bank. Po seji državnega zbora se bo sestal kolegij predsednika parlamenta. Dnevni red: proračun državnega zbora. Letos je zanašal 23,4 milijona, za prihodnje leto poslanci načrtujejo porabiti 23,8 milijona evrov. Kolegij bo tudi potrdil predlog vlade, da se spremembe zakona o visokem šolstvu kljub nasprotovanju univerz obravnavajo po skrajšanem postopku.

V Cankarjevem domu se bo z uglasbeno poezijo svojega dedka, Franeta Milčinskega - Ježka, kot pevka premierno predstavila dramaturginja, režiserka in performerka Nana Milčinski. Glasbo, pod katero se podpisujeta Anže Langus Petrović in Martin Štibernik, je ustvarjalka zbrala na zgoščenki Še ena pomlad.

Sreda, 3. oktobra

V Denverju v ameriški zvezni državi Kolorado bo potekalo prvo neposredno televizijsko soočenje med predsednikom Barackom Obamo in republikanskim kandidatom za predsednika ZDA Mittom Romneyjem.

Parlamentarni odbor za kmetijstvo bo razpravljal o stanju v zavetiščih za živali.

Četrtek, 4. oktobra

Ustavna komisija se bo odločala, ali začeti postopek za spremembe ustave v členih, ki zadevajo referendum.

Obrambni minister bo parlamentarni odbor za obrambo seznanil s prekinitvijo pogodbe za nakup osemkolesnikov patria.

Odpira se 18. izdaja Mednarodnega festivala sodobnih umetnosti - Mesto žensk, ki se bo tokrat odvrtel v ritmu teme staranja. Ta bo pretresena z družbenega, ekonomskega in političnega vidika, festival pa bo tudi ponudil dela več starejših performerk kot sicer.

Petek, 5. oktobra

Parlamentarna komisija za človekove pravice ima na dnevnem redu letno poročilo varuhinje človekovih pravic.