Pobudo podal "človek, ki je kot član Demosove vlade sodeloval pri izbrisu 25.000 prebivalcev Slovenije"

Jakič, je zapisal, da kot humanist in borec za človekove pravice in svoboščine sicer pozdravlja pobudo predsednika vlade k razvoju nove strategije za preprečevanje genocida in drugih množičnih grozodejstev, ki jo je v četrtek podal na splošni razpravi 67. zasedanja GS ZN.

Kljub temu pa ne more spregledati, da je pobudo podal "človek, ki je kot član Demosove vlade sodeloval pri izbrisu 25.000 prebivalcev Slovenije". V mandatu med letoma 2004 in 2008 je nato kot predsednik vlade kljub odločbam ustavnega sodišča ni želel odpraviti krivic, storjenih izbrisanim, dodaja.

Tudi letos, ko je Evropsko sodišče za človekove pravice nedvoumno in jasno razsodilo, da je Slovenija leta 1991 oziroma 1992 kršila Konvencijo o varstvu človekovih pravic in temeljnih svoboščin, je ravnal v isti maniri. Najprej je dejal, da Slovenija denarja za odškodnine izbrisanih nima, nato pa je sodišče obtožil, da je sodba logična posledica odločitev različnih organov, različnih vej oblasti v Sloveniji in da je sodišče ugotovitve preprosto prepisalo, pravi Jakič.

Sumi, da gre za nadaljevanje netenja ideoloških sporov

Letos pa je njegova vlada "izbrisala" okoli 26.000 upokojencev. Med upokojenci, ki so v skladu z zakonom za uravnoteženje javnih financ prejeli nižje pokojnine, so predvsem tisti, ki so del delovne dobe prebili v nekdanji SFRJ, borci NOB, nekdanji begunci in interniranci, nekdanjih vojaški zavarovanci v JLA, prejemniki izjemnih pokojnin, izpostavlja Jakič v sporočilu za javnost.

Jakiču se tudi zdi naravnost sprevrženo, da o genocidu v skupščini ZN v imenu Slovenije govori človek, za katerega je eden od sodnikov Evropskega sodišča za človekove pravice Boštjan M. Zupančič v ločenem mnenju zapisal, da bi moral zoper njega kot enega od takratnih odgovornih oblastnikov zaradi izbrisa kot neke vrste genocidnega dejanja sprožiti kazenski pregon.

Poleg tega je opozoril, da govor premiera v delu, ki omenja grozodejstva po koncu druge svetovne vojne, vzbuja sum, da gre za nadaljevanja netenja ideoloških sporov, ki smo jim bili priča v zadnjih mesecih.

Zato pričakuje, da se bo v naslednjih mesecih Slovenija ponovno pričela ukvarjati s povojnimi poboji in lustracijskimi zahtevami. In vse to z namenom, da bi prikril nesposobnost te vlade, pravi poslanec PS.