EU je od konca leta 2011 v recesiji ali na njenem robu, splošno zaupanje v gospodarstvo pa je najnižje v zadnjih treh letih, ugotavlja Evropska komisija. V takih razmerah ostajajo možnosti za zaposlitev v primerjavi z leti pred krizo omejene, dodajajo.

Brezposelnost tako še naprej raste in je dosegla najvišjo stopnjo doslej, saj je brezposelnih že 25,3 milijona državljanov EU, kar je za 11,6 % več kot marca lani. Stopnja brezposelnosti na ravni EU je bila 10,4-odstotna, ponovno pa se je povečal tudi razkorak med posameznimi državami. Trenutno je med najnižjimi (Avstrija s 4,5 %) in najvišjimi (Španija s 25,1 %) stopnjami brezposelnosti v EU rekordnih 20,6 odstotne točke razlike.

Od lani se je število dolgotrajno brezposelnih povečalo v 15 državah članicah in znaša 10,7 milijona oseb. Dolgotrajno brezposelni zdaj predstavljajo 4,5 % aktivnega prebivalstva, kar je 0,4 odstotka več kot lani.

Slabi so tudi obeti za mlade, pri katerih se povečuje tveganje za dolgotrajno brezposelnost in trajno neaktivnost, na kar kaže povečanje števila mladih, ki niso niti zaposleni niti vključeni v izobraževanje ali usposabljanje. V dvanajstih državah članicah je brezposelnost mladih presegla 25 odstotkov, samo v treh (v Avstriji, Nemčiji in na Nizozemskem) pa ostaja pod 10 odstotkov, ugotavlja Evropska komisija.

Bruto razpoložljivi dohodek gospodinjstev se je med letoma 2009 in 2011 posledično zmanjšal v dveh tretjinah držav EU, od tega najbolj v Grčiji in na Irskem. Tudi v državah, kjer je bilo zmanjšanje dohodka gospodinjstev manj izrazito ali se je še naprej povečevalo, je kriza prizadela velik del prebivalstva in povečala revščino. Delež prebivalstva EU, ki se spopada s finančnimi težavami, tako ostaja na zgodovinsko najvišji ravni, so še zapisali v predstavništvu Evropske komisije.