Goršek je 8. avgusta napovedal, da s 1. oktobrom odhaja s položaja generalnega direktorja policije. Tako se je odločil zaradi različnih pogledov, ki jih imata z ministrom za notranje zadeve Vinkom Gorenakom na prihodnje vodenje policije, je pojasnil ob napovedi odstopa. Konkretneje o vzrokih za odhod ni želel govoriti, tudi danes ne.

Goršek želi na policiji zaključiti poklicno pot

Po Gorškovi napovedi odstopa so se pojavila ugibanja, da Goršek odhaja na mesto policijskega atašeja v Sarajevo, česar pa Goršek ni potrdil. Je pa vlada prav na četrtkovi seji odobrila napotitev policijskega atašeja v Bosno in Hercegovino, kjer bo zastopal interese ministrstva za notranje zadeve.

Odhajajoči prvi mož policije si bo v ponedeljek vzel prost dan, nato pa res odhaja v tujino na krajšo službeno poti, je pojasnil. Več o njegovem morebitnem delu v tujini pa bo znano prihodnji teden, je še dodal in poudaril, da želi na policiji zaključiti tudi svojo poklicno pot. Danes ga sicer čaka še nekaj dela na funkciji, s katere v ponedeljek odstopa in za katero mu, kot je danes poudaril, ne bo nikoli žal, da jo je sprejel.

S čela policije odhaja s ponosom

S čela policije Goršek odhaja s ponosom, prepričan je, da so na nekaterih področjih, denimo pri delovanju kriminalistične policije, storili kar velik preboj. Zato se vsem svojim sodelavcem, tudi tistim na terenu, zahvaljuje za sodelovanje. Sporoča jim, naj bodo pogumni in vztrajni.

Turku pa je Goršek zaželel veliko sreče, saj da vse preostalo, torej znanje in izkušnje, že ima. Turk je poudaril, da je pred njimi precej izzivov in imajo zastavljeno strategijo dela, ki ji bodo sledili. Ključno se mu zdi, da imajo policisti na terenu elan in voljo do dela. Goršek je tukaj izrazil prepričanje, da bo delo tudi v prihodnje potekalo, kot bi moralo. Prav tako bo tudi preiskava v zvezi s projektom Stožice, ne glede na menjavo generalnih direktorjev tekla dalje, je dodal.

Generalnega direktorja imenujejo za dobo pet let

Goršek je sicer kot v. d. direktorja vodenje policije prevzel februarja 2009, s polnim mandatom pa je nastopil funkcijo julija isto leto. Kmalu po Gorškovi napovedi odstopa je ministrstvo za notranje zadeve objavilo javni poziv za vložitev kandidatur za novega generalnega direktorja policije. Na javni poziv se je prijavilo šest kandidatov, med njimi tudi Karol Turk.

Vendar pa je notranji minister Vinko Gorenak posebni komisiji za podajo mnenja o ustreznosti kandidata prejšnji teden predlagal Stanislava Venigerja.

Ta komisija mora sedaj z Venigerjem opraviti razgovor, v roku 30 dni od prejema zaprosila pa tudi podati mnenje. Mnenje mora minister priložiti predlogu vladi za imenovanje generalnega direktorja, pri čemer ne more predlagati kandidata, za katerega je komisija podala mnenje, da ni ustrezen. Generalni direktor policije se imenuje za dobo petih let z možnostjo enkratnega ponovnega imenovanja.