Prepričani so, da poročanje o srečanju poslancev s slovensko skupnostjo v tujini, ki lahko pomaga pri reševanju naše krize, ni temeljilo na dejanskih podatkih, ampak je bilo tendenciozno usmerjeno v javno blatenje poslancev in njihovih funkcij. ''Zato si želimo, da vodstvo DZ ustrezno odreagira na takšne pavšalne in tendenciozne ocene in zaščiti integriteto ter ugled poslancev in DZ kot institucije.''

Vsa službena potovanja vseh poslancev zadnjih 20 let skupaj niso stala toliko, kot odobritve nezavarovanih kreditov posameznih bankirjev, so še zapisali. ''Razlog za nastale razmere niso službene poti v DZ in zato rešitve iz krize ne kaže iskati tam, temveč z odpravo tistih anomalij, ki so dejansko privedle do krize,'' so bili kritični.

Pretekli teden je javnost razburilo načrtovano potovanje tričlanske delegacije komisije DZ za Slovence v zamejstvu in po svetu v Južno Ameriko. Delegacijo bi vodil predsednik komisije Franc Pukšič. Potovanje, ki naj bi stalo okoli 25 tisoč evrov, se je predsedniku DZ Gregorju Virantu zdelo nesmiselno, zato ga je preprečil.