Kot je pojasnil predsednik Türk, je pravosodje politično najšibkejša veja oblasti, zato mora biti posebno skrbno varovano, njegova avtoriteta pa spoštovana.

Po Türkovih besedah današnji problemi zato zahtevajo utrjevanje in ne slabitev avtoritete pravosodja in znotraj tega tudi odvetništva, ki je po ustavi definirano kot samostojno in neodvisno. "Z ustavnimi načeli ne gre eksperimentirati," je poudaril.

Odvetništvo na Slovenskem se je po njegovih besedah skozi desetletja in politične spremembe ohranilo kot ena od trdnih sestavin pravnosti družbe in je zagotavljalo vladavino prava.

"Zato nas mora toliko bolj skrbeti, kadar slišimo ideje, da bi kakor koli spreminjali to avtonomijo odvetništva, ki jo sedaj imamo, da bi spreminjali samo organiziranost odvetništva ali da bi prenašali javno funkcijo, ki jo odvetništvo, organizirano na osnovi načela avtonomnosti, danes ima, na organe države oziroma njene izvršne oblasti. Te ideje niso dobre," je opozoril Türk.

Srečanja se med drugimi udeležujejo tudi predsednik vrhovnega sodišča Branko Masleša, predsednica državnotožilskega sveta Nastja Franko, predsednica notarske zbornice Marjana Tičar Bešter ter predstavniki številnih evropskih notarskih zbornic.

Že 27. srečanje slovenskih odvetnikov v organizaciji Odvetniške zbornice Slovenije se letos osredotoča na samostojnost in neodvisnost odvetništva. V nadaljevanju srečanja bodo o tem spregovorili tudi na okrogli mizi ter slovesno sprejeli resolucijo o samostojnosti in neodvisnosti odvetništva.

V popoldanskem delu srečanja bodo za udeležence pripravili tudi križarjenje po slovenskem morju ter slavnostno večerjo s plesom.