Janković danes sestankuje

Za danes je Zoran Janković sicer sklical sestanek svoje stranke Pozitivna Slovenija (PS). Opravil je tudi več sestankov z drugimi predstavniki mestne občine, direktorji občinskih podjetij in podobno, poročajo pri 24ur. Na sestanku PS je bilo okoli 150 podpornikov, vsi razen enega pa naj bi mu izrekli polno podporo.

Na županskem mestu, pa tudi na mestu predsednika PS namerava ostati. Že včeraj je sicer povedal, da je prepričan, da "je to strel v prazno in da ne bodo našli ničesar novega".

Iz današnje tiskane izdaje:

Janković na rešetu kriminalistov

Preiskava političnih pretresov ne bo prinesla

V aferi Stožice se obetajo kazenske ovadbe

V. d. generalnega direktorja policije Karol Turk je na današnji primopredaji poslov od nekdanjega prvega moža policije Janka Gorška dejal, da bodo glede preiskave pri financiranju gradnje športnega objekta v Ljubljani podane kazenske ovadbe. Tako kažejo dosedanji izsledki, je dodal.

Turk danes še ni mogel napovedati, kdaj natančneje bodo kazenske ovadbe podane, je pa dejal, da bo to verjetno v zelo kratkem času.

Preiskovalci Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU) so v četrtek izvedli 23 hišnih preiskav in začasno pridržali šest oseb zaradi suma nepravilnosti pri financiranju in izvedbi gradnje športnega objekta v Ljubljani. Gre za preiskavo financiranja Stožic.

Kot je v četrtek pojasnil pomočnik direktorja NPU Robert Črepinko, je predmet preiskave tudi "ugotavljanje zakonitosti finančnih tokov v višini več 10 milijonov evrov". V preiskavo so vključene tako fizične kot pravne osebe, ki so bile vključene v odločanje o izvedbi in financiranju tega objekta, je dodal. Kriminalisti so tako med drugim preiskali tudi dom ljubljanskega župana Zorana Jankovića in mestno hišo.

Bruselj želi iz Slovenije več informacij glede Stožic

Evropska komisija želi iz Slovenije pridobiti več informacij o preiskavi financiranja športnega kompleksa v Stožicah, ki je bil sofinanciran z evropskimi sredstvi. Preiskavo bodo pozorno spremljali in po objavi končnih rezultatov po potrebi tudi ustrezno ukrepali za zaščito finančnih interesov EU, so pojasnili v Bruslju.

"A na tej točki poteka policijska preiskava in previdni moramo biti, da ne prehitevamo s sklepi, dokler se ta ne konča," je poudarila tiskovna predstavnica komisarja za regionalno politiko Johannesa Hahna, Shirin Wheeler.

Glede na to, da je bil projekt športnega kompleksa Stožice sofinanciran s sredstvi iz evropskega sklada za regionalni razvoj, bodo službe komisije nemudoma vzpostavile stik s slovenskimi organi, pristojnimi za izvedbo programa sofinanciranja, da bi dobile več informacij o preiskavi, je pojasnila Wheelerjeva.

Dogajanje v zvezi z včerajšnjimi preiskavami smo že včeraj pozorno spremljali.

Napredek bodo pozorno spremljali

Kot je še napovedala, bodo v Bruslju napredek preiskave pozorno spremljali. Ko bodo znani končni rezultati preiskave, pa bo komisija po besedah tiskovne predstavnice po potrebi tudi ustrezno ukrepala za zaščito finančnih interesov EU.

Ob tem je Wheelerjeva pojasnila, da so v komisiji plačila v okviru tega projekta letos že prekinili, a iz tehničnih razlogov, ki niso bili povezani s sumi goljufije ali drugih nepravilnosti, ki jih sedaj preiskujejo slovenske oblasti. "Slovenske oblasti so pred poletjem razjasnile pomisleke, ki jih je imela komisija, zato je ta ponovno zagnala plačila v okviru programa," je še dejala.