V volilni pisarni predsednika države in doslej edinega uradnega predsedniškega kandidata Danila Türka so pojasnili, da je uradni organizator kampanje odprl volilni transakcijski račun že v prvi polovici avgusta in da je nanj predsednik nakazal 3000 evrov. Pričakujejo, da bodo njihovi donatorji predvsem posamezniki, morda pa tudi kakšna podjetja.

Tudi organizator volilne kampanje kandidata SD Boruta Pahorja je poseben volilni račun za predsedniške volitve odprl že sredi avgusta. V času od odprtja računa so bile po navedbah volilnega štaba na večje število poslovnih subjektov v državi naslovljene sponzorske prošnje, odziv nanje pa še pričakujejo v prihodnjih dneh in tednih.

Prav tako je posebni volilni račun v skladu z zakonom odprl organizator volilne kampanje kandidata SDS in NSi Milana Zvera. V Zverovi volilni pisarni so vnovič poudarili, da bo kampanja skromna in v skladu z gospodarskim ter finančnim stanjem v državi. Financirali jo bodo, kot so navedli, iz lastnih virov in iz prispevkov podpornikov.

Za predsednika še deset kandidatov

V predsedniško tekmo se je podalo še deset drugih kandidatov, ki so v večini tudi že odprli posebne volilne račune, čeprav so zaradi potrebnih podpisov državljanov njihove uradne kandidature še vprašljive.

Monika Malešič je odprla volilni račun in ima, pravi, s podjetji tudi sklenjene pogodbe za donacije. Denar bo na račun dobila, če bo vložila kandidaturo. To namerava storiti 8. oktobra, je pojasnila.

Fani Eršte volilnega računa ni odprla, prav tako ne zbira več podpisov za kandidaturo. Ladislav Troha podpise za kandidaturo še zbira, a volilnega računa ni odprl. Artur Štern, ki je pred dnevi dejal, da ima že dovolj podpisov za kandidaturo, podpise ponovno zbira, volilni račun pa je že odprl.

Enako velja za Milana Robiča, ki namerava kandidirati s podporo desetih poslancev. Aktivnosti za pridobitev podpisov podpore po njegovih besedah potekajo. Tudi Miran Šic, ki podpise državljanov za kandidaturo še zbira, z volilnega računa že črpa za kritje tekočih stroškov. Donacij pa še nima, je pojasnil.

Poseben račun za kampanjo sta odprli tudi Martina Valenčič in Veronika Juvan, sta zatrdili. Podpise za kandidaturo sicer še aktivno zbirata. Dušan Egidij Kubota in Miro Žitko, ki sta najavila boj za predsedniško mesto, za pojasnila nista bila dosegljiva.

Rok se je iztekel

V četrtek se je namreč iztekel rok, ko morajo organizatorji volilne kampanje pred novembrskimi predsedniškimi volitvami odpreti posebne transakcijske račune. Na tem računu mora organizator volilne kampanje zbrati vsa finančna sredstva za financiranje volilne kampanje, prav tako mora izključno s tega računa poravnati vse stroške kampanje.

Zakon določa, da morajo organizatorji volilne kampanje najpozneje 45 dni pred dnem glasovanja odpreti posebne račune z oznako "za volilno kampanjo". Vsekakor pa morajo račun odpreti, preden opravijo prvo finančno transakcijo, namenjeno volilni kampanji.

Stroški volilne kampanje za volitve predsednika republike sicer ne smejo preseči 0,25 evra na posameznega volilnega upravičenca v državi. Če pride do drugega kroga glasovanja, pa se stroški volilne kampanje za preostala kandidata lahko povečajo še za 0,15 evra na posameznega volilnega upravičenca.

Zaenkrat je uradni kandidat le Türk. Zver je napovedal, da bo kandidaturo vložil v času svoje prve konvencije, ki bo konec prvega tedna v oktobru, kdaj jo bo vložil Pahor, pa še ni znano. Rok za vložitev kandidatur je 17. oktober.