Skupina C, v kateri igra Gorenje (Bjerringbro-Silkeborg, Kielce, Chambery, St. Peterburg, Metalurg), je vsaj na papirju precej lažja od celjske B (Kiel, Veszprem, Atletico Madrid, Sävehof, Constanta).

Branko Tamše: Naša skupina je pisana in zanimiva, po imenih pa ni tako atraktivna kot celjska. Je pa zato toliko bolj nevarna, saj skriva veliko pasti. Kielce glede na kakovost igralskega kadra in denarni vložek potihoma računajo na prvo mesto v skupini in celo uvrstitev na zaključni turnir četverice. Chambery ima tri brate Gille in kopico reprezentantov Francije, odličnega Hrvata Bičanića, reprezentanta Bosne in Hercegovine Bašića in Grahovca..., kar potrjuje, da gre za vrhunsko ekipo. Tako Bjerringbro-Silkeborg kot Metalurg bosta nevarna predvsem na domačem igrišču, še posebno Makedonci. Njihova dvorana je znana kot vroč teren, nedavno pa so se okrepili še z Renatom Vugrincem. St. Peterburg je kadrovsko precej prenovljen, a Rusi so vedno neugoden tekmec.

Vladan Matić: Glede na razplet žrebanja bi lahko rekel, da smo padli v skupino smrti. Če ne bo kakšnih zares velikih presenečenj, so prva tri mesta "rezervirana" za Kiel, Veszprem in Atletico Madrid. Tudi romunska Constanta je pred letošnjo sezono precej vložila v svojo ekipo, saj se je okrepila z nekaj španskimi igralci, pripeljala je tudi Srba Dragićevića iz Kiela in Čuturo iz Ademarja... Constanta je bila že v prejšnji sezoni močna, v tej pa bo še močnejša. Sävehof je svojo kakovost dokazal že lani, ko je bil v svoji skupini tretji.

Kakšni so klubski cilji med evropsko elito v sezoni 2012/13?

Branko Tamše: Želja vsakega pravega športnika pred začetkom vsakega tekmovanja je seveda prvo mesto, a istočasno se zavedamo moči vseh petih nasprotnikov. Vsakega lahko seveda premagamo, toda po drugi strani lahko z vsakim tudi izgubimo. Naš cilj je dobiti vse tekme na domačem igrišču ali pa skoraj vse, v gosteh pa si priigrati kakšno točko in narediti brejk, ki bo v tej skupini štel dvojno. Vedno imam visoke cilje, a sem tudi realen: osnovni je priti iz skupine v drugi del tekmovanja, torej v osmino finala, potem pa bo veliko odvisno od uvrstitve v skupini in razpleta žrebanja parov osmine finala.

Vladan Matić: Že večkrat sem dejal, da je igranje v ligi prvakov za našo mlado in neizkušeno ekipo predvsem velika nagrada za dosedanje delo. Poleg tega s strani klubske uprave ni nobenega pritiska, da bi morali napredovati v drugi del tekmovanja, torej med šestnajst najboljših v Evropi. Na vsaki tekmi bomo skušali igrati dobro, čim bolje in se predstaviti v najlepši možni luči. Če bomo tako igrali, imamo v boju s Constanto in Sävehofom možnosti za osvojitev četrtega mesta v skupini in uvrstitev v osmino finala. Ob tem naj poudarim, da je naša prioriteta v letošnji sezoni slovenska liga, v ligi prvakov pa predvsem nabiranje dragocenih izkušenj.

Zaradi zgoščenega ritma tekmovanja v ligi prvakov, težkih tekem ter dolgih in napornih potovanj je Cimos lani plačal davek v domači ligi. Se bojite, da bi se to letos lahko zgodilo vašemu klubu?

Branko Tamše: Ne, ni me strah, a če se zgodi, se pač zgodi. Tudi to smo vzeli v zakup, toda glede na 40 dni kakovostnih priprav na sezono verjamem, da se nam kaj takšnega ne bo zgodilo. Na peklenski ritem smo pripravljeni, če ne bo poškodb, pa bomo lahko z rotacijo 18, 19 igralcev skozi celotno sezono vzdrževali visok ritem. Seveda to ne pomeni, da kakšne tekme ne bomo tudi izgubili, čeprav bi bilo zelo lepo, da bi ves čas le zmagovali. V Sloveniji na vsak poraz prevečkrat gledamo kot na katastrofo, takoj se začne govoriti in pisati o menjavi trenerja, odhodih igralcev... Po drugi strani pa ob zmagah hitro pademo v evforijo. Treba je ostati miren, umirjen in realen tako ob zmagah kot ob porazih.

Vladan Matić: Seveda se lahko to hitro zgodi tudi nam, a upam, da se ne bo. Zaradi poškodb in drugih razlogov imamo zelo majhno izbiro igralcev, tako da smo na sredino prvenstveno tekmo proti Krki v Novem mestu odpotovali z le 14 igralci, od tega sta bila dva vratarja. Zaradi napornega tekmovalnega ritma sobota-sreda-sobota bo med sezono verjetno še več poškodb, zato je treba razpoložljive igralce pametno uporabljati. Odločiti se je treba, koliko trošiti igralce in ekipo na evropskih tekmah, na katerih nimaš realnih možnosti za uspeh, koliko pa z njimi varčevati za pomembnejše tekme tako v slovenski ligi kot v Evropi.

Kdo so glavni favoriti za nastop na junijskem zaključnem turnirju najboljše četverice v Kölnu in prvaka Evrope?

Branko Tamše: Verjetno ne bom veliko zgrešil, če rečem Kiel, Barcelona in Atletico Madrid, pri čemer sem za prva dva prepričan, za slednjega pa ne bi dal roke v ogenj. Za četrtega udeleženca zaključnega turnirja je veliko kandidatov: nemški klubi, Montpellier, Veszprem, Kielce... A dogajajo se tudi presenečenja: na FF so bili pred dvema letoma Čehovski medvedi, lani Füchse Berlin. Evropski prvak bo ali Kiel ali Barcelona.

Vladan Matić: Krog favoritov je vsako leto bolj ali manj enak: Barcelona, Kiel, Veszprem, Atletico Madrid, Kolding, Flensburg…. Gre za sedem, osem ali devet klubov, ki so v igri za nastop v Kölnu. Čeprav se evropska sezona še niti ni dobro začela, sta vsaj na papirju dva glavna kandidata za končno zmagoslavje - Kiel in Barcelona.