Spomnimo, da so imeli Švedi podobne načrte že pred nekaj leti. Omenjale so se tako lokacije v ljubljanskih Stožicah, na Rudniku v Ljubljani in pri Domžalah, vendar so bile cene zemljišč v Sloveniji tedaj višje kot v drugih državah, kjer je Ikea pripravljala naložbe. Potihoma naj bi v Ikei tedaj sicer upali na njihov padec zaradi krize, vendar do tega ni prišlo. Kljub temu so po leta 2008 odprtem podjetju Ikea trgovina na drobno, ki ima pet zaposlenih, nadaljevali z iskanjem lokacije primerne velikosti in namembnosti ter prometne dostopnosti. Katero zemljišče ustreza tem kriterijem, bodo v Ikei razkrili šele po sklenitvi dokončnega dogovora.

"Cena pri tem ni edini dejavnik, ki vpliva na odločitev o nakupu zemljišča," so zagotovili v Ikei in pojasnili, da je v okolici Ljubljane na voljo relativno malo primernih zemljišč, zlasti v primerjavi z obmestnimi območji na Hrvaškem in v Srbiji. Prav zato terja iskanje lokacije veliko časa in energije, zemlja pa ostaja ključen element pri uspešnem nadaljevanju zgodbe švedskega pohištvenega velikana pri nas. Vse dokler bo na tem področju vztrajal status quo, bo nemogoče časovno opredeliti, kdaj bo svoja vrata odprlo prvo slovensko trgovsko središče Ikea. "Po izkušnjah v tujini potrebujemo za gradnjo trgovine v povprečju približno eno leto," so pojasnili v Ikei. Vendar jih čaka do tedaj še nekaj preprek, med drugim morajo pridobiti še vsa gradbena dovoljenja, kar je lahko v Sloveniji dolgotrajen proces.

Čeprav je Ikea med Slovenci izredno priljubljena, bo nanjo treba verjetno čakati še lep čas. Ob tem pa se postavlja vprašanje, koliko zavzetosti za vstop na slovenski trg sploh je na švedski strani. Prihodnje leto se namreč odpre zagrebško trgovsko središče Ikea, s čimer bodo imeli Slovenci v radiju 190 kilometrov na voljo kar štiri središča Ikea (Celovec, Gradec, Vileš in Zagreb). A kljub temu v Ikei vzrajajo: "Dejstvo je, da veliko Slovencev obišče naše trgovine v Italiji in Avstriji, zato bi se jim radi približali z odprtjem trgovine v Sloveniji."