Semoliča skrbi tudi za tiste člane, ki bodo lahko tiskane medije kupovali kljub podražitvi. To bo namreč vplivalo na njihove življenjske stroške in zmanjšalo njihovo kupno moč, je opozoril.

Še slabši položaj za novinarje

"Dvig davka na dodano vrednost za medije pa bo prav tako pomenil, da bodo državljanke in državljani zaradi vse večjega soočanja z revščino začeli varčevati pri tiskanih medijih oziroma jih prenehali kupovati, kar se bo zelo poznalo pri poslovanju družb, ki te medije izdajajo," je ocenil prvi mož ZSSS.

Slabše poslovanje družb bo po njegovih besedah zaposlene v teh medijih, še posebej pa novinarje, ki so že sedaj večinoma zaposleni v negotovih oblikah dela ali pa delajo kot samozaposleni, postavil v še slabši ekonomski in socialni položaj, mnogi izmed njih pa bodo izgubili delo.

Vlado pozivajo, naj odstopi od namere

V ZSSS zato zvišanju DDV za časopise in revije močno nasprotujejo, vlado pa pozivajo, naj odstopi od te namere.

Vladni predstavniki so v minulih dneh večkrat pojasnili, da je vlada sicer razpravljala o tem, katere stvari morda ne bi več sodile v najnižjo stopnjo obdavčitve, vendar formalnega sklepa o tem ni sprejela. Pred takšno potezo so sicer vlado posvarili številni v medijskem prostoru, pa tudi v opoziciji.