Eden se je napake zavedal, drugi je bil ogorčen

Slovenska državljana sta stanovanjska objekta zgradila zunaj zazidljivih območij, enega celo v z zakonom zaščitenem gozdu, in sicer po 21. juniju lani.

Ta datum je Hrvaška določila kot skrajni rok, do katerega so lahko lastniki poskusili legalizirati črne gradnje. V primeru slovenskih lastnikov gre za stanovanjska objekta v velikosti 56 oziroma 45 kvadratnih metrov, vključno s podstrešji.

Lastnika sta bila brata. Eden od njiju je v pogovoru za hrvaške medije dejal, da se zaveda svoje napake. Njegov brat, ki je iz Kranja, pa je bil ogorčen, saj je moral porušiti hišo, v katero je vložil 35.000 evrov, plačati pa je moral tudi 1000 evrov kazni.

Na ministrstvu so spomnili, da so sredi septembra začeli rušiti črne gradnje, do danes pa so odstranili 12 objektov na območju Istre in na otoku Brač v Dalmaciji. Vse objekte so investitorji porušili sami.

Stroški nižji, če investitor ruši sam

Gre za začetek prvega vala rušenja črnih gradenj na Hrvaškem, v okviru katerega še poteka rušenje dveh ilegalno zgrajenih objektov v Istri, in sicer na območju Medulina. Enega izmed njiju ruši podjetje, ki ga je najelo pristojno ministrstvo.

Hrvaški mediji so poročali, da investitorji raje sami rušijo svoje črne gradnje, saj so stroški v tem primeru tudi za 75 odstotkov nižji kot v primeru, da jih odstrani država.

Pristojno ministrstvo je napovedalo, da bodo v prvi fazi porušili 30 črnih gradenj, ki še niso do konca zgrajena, nato pa tudi tiste, ki najbolj ovirajo razvoj lokalnih skupnosti, in tiste, ki predstavljajo "najbolj očiten primer nesramnosti lastnikov".

Zaradi "specifičnega dela" na ministrstvu niso želeli povedati, ali so na seznamu ilegalnih gradenj, ki so na vrsti za rušenje v prvi fazi, še kakšni objekti v lasti slovenskih državljanov. Javnost o rušenju posameznega nezakonito zgrajenega objekta obvestijo šele na dan, ko je že predvideno rušenje.