Če zakon ne bo sprejet, ne bo mogoče narediti nič, je danes po seji vlade dejal minister in s tem zavrnil očitke opozicije o hitenju. Očitke, da bo vlada v novoustanovljeni družbi za upravljanje terjatev bank, ki bo upravljala poseben sklad, na katerega bodo prenesli slabe terjatve bank, lahko politično kadrovala, pa je zavrnil s tem, da je v predlog zakona vgrajena varovalka.

Kot je spomnil, bodo v upravi družbe izvršni in neizvršni direktorji. Za izvršne direktorje predlagajo, da ne smejo biti iz vrst funkcionarjev političnih strank ali vlade, za neizvršne direktorje pa, da splošna prepoved, da ne smejo pripadati izvršni veji oblasti, zanje ne bi veljala. Ob tem je izpostavil, da vlada na svoja ramena pri sanaciji bank prevzema veliko odgovornost in da bo treba ta proces zelo natančno nadzirati.

"Ne predstavljam si, da bomo zdaj na razpisu iskalni neke neodvisne ljudi, ki jih nihče ne pozna, zato da bodo potem ta proces nadzirali in upravljali," je poudaril. Dodal je, da si želijo možnosti na ta mesta imenovati ljudi, ki bodo najbolj odgovorni, da ne bo šlo nič narobe.

"To ne pomeni, da si predstavljam, da bodo vsi neizvršni direktorji neki funkcionarji," je dejal. Če bi bilo namreč kaj narobe, bi se vsi obrnili na vlado in zahtevali pojasnila, zakaj ni naredila ničesar, da bi napake preprečila, je prepričan.

Zatrdil je še, da si bo zelo prizadeval, da bodo tako med izvršnimi kot neizvršnimi direktorji ljudje, ki so kaj podobnega v tujini že počeli, in pojasnil, da se z nekaterimi o tem že pogovarjajo.

Na vprašanje, ali je treba predlog zakona res posredovati Evropski komisiji in ali drži, da bi se lahko reševanje bančnega sistema zato zavleklo za nekaj mesecev, je Šušteršič odgovoril, da so osnutke zakona tako v Bruselj kot na Evropsko centralno banko (ECB) že pošiljali in da so tudi že upoštevali nekatere pripombe.

To po njegovih besedah ne pomeni, da zakona, ki ga bodo poslanci na plenarni seji DZ obravnavali v petek, "ne moremo sprejeti in začeti delati". Če se bodo kakšne rešitve v prihodnje izkazale za neustrezne, jih bodo korigirali, je napovedal.

Minister je očitke, da z zakonom preveč hitijo, zavrnil. Verjame namreč, da je čim prejšnji sprejem, če želijo začeti sanacijo bank, nujen. Pojasnil je še, da je koalicija predlagala vrsto dopolnil, ki sledijo pripombam zakonodajno-pravne službe DZ.

Predlog zakona je danes obravnava parlamentarni matični odbor, v petek pa bo o njem odločal DZ.