Med dvanajstimi novimi okužbami v sosednji Italiji je tudi bolnica iz Škocjana v Goriški pokrajini, ki so jo pridržali v bolnišnici na oddelku za intenzivno nego. V Sloveniji okužbe z virusom Zahodnega Nila, ki se po Evropi in drugih državah že vrsto let občasno pojavlja, za zdaj še niso zaznali.

Marko Vudrag, vršilec dolžnosti direktorja na novogoriškem zavodu za zdravstveno varstvo, pravi, da panika ni potrebna. "Gre za simptome, ki so podobni gripi. Prihaja do slabosti, glavobolov, bolečin v sklepih, povišane temperature. Seveda se zadeve lahko tudi zapletejo, če bolnik boleha še za drugimi boleznimi," dodaja Vudrag, ki še pravi, da virus prenašajo ptice, na človeka pa ga prenašajo komarji. "Glede na to, da se bodo ptice zdaj vračale v Afriko, ni bojazni za kakšno epidemijo," pomirja Vudrag.

Bolnico iz Škocjana naj bi pred dnevi okužil komar. V bolnišnico pa so jo sprejeli tudi zaradi drugih zdravstvenih težav. Iz Italije poročajo, da imajo položaj pod nadzorom (največ obolelih je v pokrajinah Venezia in Treviso) in da je preplah odveč, ljudem pa svetujejo, kako se preventivno obnašati pred komarji. Tako opozarjajo na odstranitev stoječe vode v podstavkih za cvetlične lončke, svetujejo košnjo na zelenicah in uporabo zaščitnih sredstev proti komarjem. Glavni prenašalec na človeka je namreč tigrasti komar, ki je na Primorskem, še posebno na Goriškem, zelo razširjen. V povprečju zboli 15 odstotkov okuženih ljudi.