V prvi raziskavi je sodelovalo več kot 33.000 ameriških moških in žensk. Rezultati študije so pokazali, da pitje sladkih pijač vpliva na gene, ki uravnavajo težo. Raziskovalci so genetski profil sodelujočih pridobili s pomočjo 32 različic genov, za katere je znano, da vplivajo na težo. Prav tako so določili prehranjevalne navade sodelujočih, njihovo porabo sladkih pijač in ukvarjanje s telesno vadbo.

Drugi dve študiji sta se osredotočili na otroke. Pokazali sta, da s pitjem pijač brez kalorij, kot je denimo mineralna voda, otroci in mladostniki izgubijo težo.

Eno raziskavo so raziskovalci opravili v otroški bolnišnici v Bostonu in preučevali 224 prekomerno težkih mladostnikov, ki so leto dni pili vodo ali lahke pijače z mehurčki. V tem obdobju so ti najstniki v povprečju pridobili le 0,68 kilograma teže v primerjavi z 1,5 kilograma v drugi skupini najstnikov, ki je pila sladke pijače.

Zadnjo študijo pa so izvedli raziskovalci na nizozemski univerzi. V raziskavo so vključili 641 otrok, starih od štiri do 11 let. Po 18 mesecih so otroci, ki so pili nizkokalorične pijače, v povprečju pridobili 6,39 kilograma teže v primerjavi s 7,36 kilograma v skupini otrok, ki so pili sladke sadne pijače.

Sonia Caprio z univerze Yale je v reviji New England Journal of Medicine, kjer so bile objavljene ugotovitve študij, zapisala, da vse skupaj kaže na pomen kalorij v sladkih pijačah. Po njenem mnenju te raziskave zagotavljajo močno spodbudo za priporočila in politične odločitve v smeri omejitve porabe sladkih pijač.