Prenos specialistične ambulante iz urgentnega bloka na Polikliniko

Klinični oddelek za abdominalno kirurgijo UKC Ljubljana je dobil nove prostore za izvajanje specialistične ambulantne dejavnosti, in sicer na Polikliniki, I. nadstropje, trakt B. S 1. oktobrom bodo tako vse sprejeme bolnikov, ki so naročeni za operacije bolezni prebavil, prve preglede in kontrolne preglede bolnikov, operiranih na oddelku za abdominalno kirurgijo, izvajali na novi lokaciji. Nova ambulanta bo delovala med 7.30 in 15.30.

Premestitve akutnih primerov abdominalnih obolenj iz glavne stavbe UKC Ljubljana in sprejemi iz Internistične prve pomoči (IPP) pa bodo tako kot doslej potekali prek urgentnega kirurškega bloka, soba 35.

S preselitvijo se bodo izboljšale možnosti za obravnavo naročenih abdominalnih bolnikov, ki so jih doslej obravnavali v prostorski stiski, so sporočili iz UKC Ljubljana.

Ob svetovnem dnevu srca

Ob svetovnem dnevu srca, ki bo letos 29. septembra, Društvo za zdravje srca in ožilja vabi na priložnostne dogodke v Ljubljani.

29. september: na osrednji prireditvi v BTC na Trgu mladih (med City parkom in halo A) si lahko od 9. do 15. ure ogledate predstavitve zdravstvenoinformacijskih gradiv na stojnicah, v hali A bodo izvajali meritve krvnega tlaka ter holesterola, trigliceridov in sladkorja v krvi, snemanje EKG in merjenje saturacije (nasičenost kisika v krvi), prikazali bodo športne aktivnosti, namenjene vsem članom družine. Vabijo tudi na meritve gleženjskega indeksa, venske pletizmografije in prikaz temeljnih postopkov oživljanja z uporabo avtomatskega defibrilatorja.

Še jutri bo na ogled razstava ob svetovnem dnevu srca v atriju v Mestni hiši v Ljubljani.

30. september: od 9. do 13. ure bodo meritve krvnega tlaka, holesterola, trigliceridov in sladkorja v krvi, meritve EKG in svetovanje o zdravem načinu življenja izvajali na vrhu Šmarne gore.

30. september: od 11. do 15. ure bodo meritve krvnega tlaka ter holesterola, trigliceridov in sladkorja v krvi, meritve EKG izvajali na Rožniku.

27. september: ob 19. uri ste vabljeni na koncert Lekovega pevskega zbora v cerkvi Sv. Florjana v Ljubljani na Gornjem trgu.

Bosch podaril trampolin URI Soča

Otroci, ki so vključeni v rehabilitacijo na Univerzitetnem rehabilitacijskemu inštitutu Republike Slovenije URI Soča, imajo pogosto težave z gibanjem in za igro potrebujejo prilagojena igrala. Ker so sredstva za investicije na URI Soča za nakup igral omejena, zbirajo denar za nakup dodatnih igral s pomočjo društva KROS. Na potrebo po dodatnih igralih se je odzvalo podjetje Bosch, ki jim je podarilo trampolin in z njim opremilo zunanje igrišče URI Soča. V sklopu dogodka ob simbolični predaji trampolina so Boschevi zaposleni otrokom z oddelka tudi polepšali dan z različnimi animacijskimi aktivnostmi. Trampolin, ki bo namenjen vsem otrokom, bo služil tudi kot pripomoček za pridobivanje boljših gibalnih spretnosti. Prilagojen je tako, da je dostopen tudi otrokom, ki se težko gibljejo.

Dobrodelna razstava Unicefovih punčk iz cunj

Do 5. oktobra si lahko v preddverju velike dvorane državnega zbora ogledate razstavo Punčke iz cunj, ki jo v sodelovanju z državnim zborom organizira Unicef Slovenija. Obiskovalci se lahko odločijo, da z donacijo 20 evrov eno od unikatnih punčk posvojijo. Zbran denar bo Unicef namenil za cepljenje otrok v državah v razvoju proti davici, ošpicam, oslovskemu kašlju, otroški paralizi, tuberkulozi in tetanusu. S posvojitvijo punčke omogočite cepljenje enemu otroku. Razstava je odprta vsak delovnik med 9. in 15. uro.

Rdeči noski tudi v ambulantah Pediatrične klinike v Ljubljani

Rdeči noski že deveto leto prinašajo dobro voljo bolnikom po vsej Sloveniji. S prvim oktobrom bodo začeli vsak mesec obiskovati tudi Splošno bolnišnico Ptuj in čakalnice ambulant Pediatrične klinike Ljubljana, kjer bodo pri najmlajših pacientih vsak torek in sredo in bodo klovni zdravniki prisotni tudi ob ambulantnih pregledih in postopkih, kot so odvzemi krvi, testi za alergijo ipd. Že spomladi so Rdeči noski začeli obiskovati tudi otroke na Infekcijski kliniki v Ljubljani. Po novem bodo redno obiskovali že osem slovenskih bolnišnic, medtem ko ostale slovenske bolnišnice obiščejo dvakrat na leto; 15 klovnov zdravnikov tako obišče skoraj 30.000 ljudi po vsej Sloveniji.