Vas slovensko občinstvo vedno lepo sprejme? Radi nastopate pri nas?

Koncerte v Sloveniji imam še posebno rad; nimam jih pogosto, zato lahko na vsakem od njih dam vse od sebe, saj se me občinstvo ne naveliča. Slovenija mi je dala veliko v življenju, v času vojne mi je ponudila zatočišče, v Kopru se je rodila tudi moja hči. Moram še kaj dodati?

Glasbo ste imeli radi že od otroštva, a ste se v mladih letih zapletli tudi v slabo družbo. Je bila ravno glasba tista, ki vas je rešila?

Mislim, da. Ravno v času, ko sem imel največ težav s slabo družbo, sem namreč dobil kitaro, ki mi je drastično spremenila življenje. Veliko več časa sem preživel doma in vadil nanjo, že takrat pa sem začel ustvarjati svoje pesmi. Nisem imel več časa za kakršno koli družbo, kaj šele slabo.

Vaš izdelani slog se ne odraža le v glasbi, temveč tudi z vašo zunanjo podobo. Mnogi so vam zaradi postavljanja modnih smernic nadeli celo vzdevek "moška Josipa Lisac". Kako se odzivate na takšne komentarje?

Ko slišim, da sem moška Josipa Lisac, se mi kocine postavijo pokonci. Kakšna primerjava je to? Moram reči, da je nikakor ne razumem, saj si lahko starejša in spoštovana kolegica Josipa kot ženska dovoli absolutno ekstravaganco, kar tudi s pridom izkorišča. Jaz pa sem v popolnoma drugačnem, veliko bolj konservativnem položaju. Omejen sem s tem, da sem moški, saj ne morem tako veliko eksperimentirati. Sem pa za določeno priložnost rad lepo oblečen. To je to!

Na glasbeni sceni delujete že več kot 30 let. Je bilo katero od obdobij vaše najljubše za ustvarjanje?

Ni ga obdobja, ki bi bilo bolj pomembno od trenutnega. 80. leta prejšnjega stoletja so bila zenit svetovne kulture in ravno zaradi tistega velikega kulturnega vzpona je moral slediti tudi padec. Sem spada tudi vojna, ki je bila na tem območju, kakor tudi vse druge, ki so sledile.

Kaj se je na glasbeni sceni najbolj spremenilo od začetka vašega ustvarjanja pa do danes?

Moj pogled, podkrepljen z izkušnjami, mi govori, da danes ni dovolj močne karizme, v 80. letih pa je bilo na sceni ogromno izjemno karizmatičnih ljudi, ki so se ukvarjali z umetnostjo. Pomembno je, da interpret s svojo osebnostjo zapolni prostor, v katerem je. Če tega ni, je vse zaman.

Je rutina najslabše, čemur se glasbenik lahko prepusti?

Daleč od tega. Obstaja veliko bolj nevarnih stvari od rutine, v katere se lahko glasbenik zaplete. Moram poudariti, da je zame rutina sicer izjemno žalosten pojav. Ko se pojavi, glasbenik ne more več dovolj močno začutiti kompozicije, če pa tega ni, je občinstvu nemogoče prinesti čustva.

V okviru Projekta R.E.M.: Čista energija glasbe ste z Zoranom Predinom priredili legendarno pesem Everybody hurts. Ste tudi sami oboževalec te kultne skupine?

Nekatere njihove pesmi so mi zelo všeč. Ampak če obožuješ Petra Gabriela, Princa ali Milesa Davisa, potem ne moreš biti oboževalec R.E.M. Seveda cenim njihov uspeh in delo, bil sem zelo ponosen, ko se mi je ponudila priložnost za priredbo njihove pesmi. Vendarle menim, da bi lahko z Zoranom nalogo še bolje opravila, a se zdi, da nisva imela dovolj časa.

Mnogi mladi na glasbeno sceno stopijo pretirano samozavestni in mislijo, da vedo vse. Zdi se, da se tudi vi danes zavedate, da so se nekatere stvari, dobre in slabe, morale zgoditi, da ste postali oseba in umetnik, kakršen ste danes.

Na to sem na neki način že odgovoril. Karizma lahko naredi umetnika in ga povzdigne nad preostale, če za njo nekaj stoji. V nasprotnem primeru pa je situacija samo smešna.

V današnjem glasbenem svetu imamo poplavo "instantnih" pevcev, ki dobijo priložnost na številnih resničnostnih šovih ali v podobnih oddajah. Kaj pa po vašem mnenju odlikuje dobrega glasbenika?

Iz odgovorov lahko razberete, kaj menim o tem. A so vendarle resničnostni šovi s stališča študije družbe izjemno zabavni. Kar zadeva umetnost, tega pač v teh oddajah ni. Teh ljudi si preprosto ne zapomnim.

Vas izraz zvezdnik oziroma zvezda moti, če ga povezujejo z vami? Vendarle ste eden najbolj prepoznavnih glasbenih umetnikov v tem delu sveta…

Izraz me živcira, saj finančna situacija ni temu primerna. Če si resnična zvezda, se lahko na koncerte voziš s helikopterjem, ne pa da se izpostavljaš nevarnim balkanskim cestam. Na poletne koncerte ob obali pa bi moral prispeti vsaj z majhno jahto.