"Prišel je nov ponudnik, ki je resen in ki je zaradi bistveno boljših dobavnih pogojev v stanju, da je ta trenutek ponudil cene na maloprodajnem trgu, ki so za 20 odstotkov nižje od naših cen. To je za nas izziv," je na današnji novinarski konferenci v Ljubljani poudaril Drašković.

Kljub 10-odstotnemu znižanju cene plina do konca leta za odjemalce, ki letno porabijo do 4500 kubičnih metrov (m3) plina, pa bo Energetika Ljubljana po njegovih besedah še vedno za okoli 10 odstotkov dražja od Gen-I. Za le 10-odstotno znižanje cene so se odločili, ker ta trenutek še ne vedo, koliko kupcev jim je v minulem mesecu "odnesla" konkurenca. "Šli bomo v konkurenčni boj," je izpostavil in dodal, da bodo skušali narediti vse, da zadržijo čim več kupcev.

"Če bi šel h konkurenci, pa ne smem, bi privarčeval 400 evrov. Ampak bom ostal tukaj in privarčeval samo 200 evrov, upam pa, da bom še nadaljnjih vsaj 150 evrov. Tako je," je dejal.

Drašković sicer upa, da bodo lahko z novim letom ponudili še bolj konkurenčne cene, znižali bi jih lahko še za dodatnih 10 odstotkov. "Naredili bomo vse, da nam bo to uspelo," je poudaril in dodal, da je to odvisno od nadaljnjih pogajanj z dobaviteljem plina, družbo Geoplin.

Energetika Ljubljana ima namreč z Geoplinom 10-letno pogodbo, ki se izteče leta 2017 in ki med drugim navaja, koliko plina morajo najmanj prodati. S prihodom novega igralca na trg pa so se začeli pogajati o spremembi dolgoročne pogodbe.

Distribucijsko omrežje predstavlja 300 milijonov m3 plina letno. "Ključ ni v tem, kako se bomo spopadli za teh 300 milijonov m3, ključ je, kako bomo povečali porabo zemeljskega plina. Upam, da bodo novi trgovci razumeli, da bodo morali prevzeli odgovornost za širitev trga, tudi maloprodajnega, sicer se bomo spopadli med seboj," je poudaril.

Trg se lahko po Draškovićevih besedah širi tudi s preusmerjanjem odjemalcev s kurilnega olja na zemeljski plin.

Vodja prodajnega oddelka Diana Horvat je predstavila akcijo Bodi aktiven, zmanjšaj račun za plin. Poleg 10-odstotnega znižanja cene plina namreč z akcijo gospodinjstvom z individualnim odjemnim mestom, ki porabijo do 4500 m3 plina letno, ponujajo še dodaten popust. Prvih 500 kupcev, ki se bo prijavilo na akcijo, bo namreč deležnih še 13,5-odstotnega popusta cene.