Kot so zapisali pobudniki moratorija, ministrstvo za kmetijstvo in okolje v teh dneh pripravlja načrt odstrela volkov in medvedov za načrtovalsko obdobje 2012/2013. V njem predlaga odstrel 10 volkov, kar je po mnenju pobudnikov peticije povsem nesprejemljivo, saj je po zadnjih podatkih študije SloWolf v Sloveniji le še od 32 do 43 volkov.

Pobudniki moratorija ugotavljajo, da ministrstvo kljub objektivno ugotovljenemu bistveno manjšemu številu volkov predlaga praktično isti odstrel kot lani. Za stabilnost populacije volkov je to katastrofalno, so zapisali.

Opozarjajo tudi, da je preživetje volkov v Sloveniji nenormalno nizko, saj je od devetih volkov, ki so bili opremljeni z ovratnico v zadnjih letih, preživel le eden, ki pa je po petih mesecih odšel iz Slovenije v Italijo. Ker se z visokim odstrelom ruši njihov socialni sistem, so tropi volkov v Sloveniji izredno nestabilni in naša populacija deluje zelo drugače kot bi v naravnih razmerah, poudarjajo pobudniki moratorija.

Po njihovem mnenju moramo v Sloveniji nemudoma vzpostaviti sistem varstvenega upravljanja volka in s tem povečati možnosti za njegovo dolgoročno ohranitev ob čim manjšem številu konfliktov med volkovi in ljudmi. Zato od ministra Bogoviča zahtevajo tudi takojšnje sprejetje že pripravljenega akcijskega načrta upravljanja populacije volka v Sloveniji.

Ta konec tedna je bila po izginotju volkulje Tonke namreč ustreljena še mlada volkulja Tia iz Kočevskega roga. Tio so raziskovalci s telemetrično ovratnico opremili pred dvema mesecema in je bila še zadnji volk, ki so jo spremljali v okviru projekta Slowolf.

V sezoni 2011-2012 je bilo sicer do sedaj zakonito odstreljenih že 11 volkov od skupno 12, kolikor jih je lani za odstrel določilo ministrstvo za kmetijstvo in okolje. Poleg tega je enega volka povozil avto, eden je bil najden poginjen, vsaj za eno volkuljo obstaja sum, da je bila ubita nezakonito (volkulja Tonka, od katere je ostala samo odrezana ovratnica). Število volkov v Sloveniji je bilo sicer lani ocenjeno na od 32 do 43.