Kot so danes sporočili iz Japtija, je direktor Japtija Igor Plestenjak na seminarju predstavil slovensko poslovno in investicijsko okolje, spodbude, ki jih tujim investitorjem ponuja Slovenija ter priložnosti za gospodarsko sodelovanje med slovenskimi in japonskimi podjetji.

Državni sekretar na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo Uroš Rožič pa je predstavil ključne vidike gospodarskega razvoja Slovenije in reforme, ki bodo slovensko poslovno okolje naredile prijaznejše tudi tujim investitorjem.

Svoje izkušnje s poslovanjem v Sloveniji sta predstavili japonski podjetji, ki delujeta v Sloveniji - farmacevtsko podjetje Astellas in Yaskawa, ki deluje na področju robotike. Kot izjemne prednosti Slovenije kot lokacije za tuje investicije sta predstavnika omenjenih podjetij izpostavila kakovost življenja, zanesljivo delovno silo z visokimi etičnimi in moralnimi vrednotami, stabilno poslovno okolje in odlično lokacijo Slovenije kot odskočno desko za Balkan.

K naložbam v Sloveniji in izkoriščanju vseh prednosti, ki jih Slovenija kot lokacija za tuje investicije ponuja, je pozval tudi japonski veleposlanik v Sloveniji Tošimicu Išigure.

Poleg omenjenih so svoje institucije in aktivnosti predstavili še predstavniki Luke Koper, Slovenskega avtomobilskega grozda, podjetja Hidria ter Slovensko-nemškega poslovnega kluba.

Glavni cilj prvega tovrstnega seminarja je bil pospešiti gospodarsko sodelovanje med Slovenijo in Japonsko ter pridobiti japonske investitorje za slovenske investicijske projekte. Düsseldorf je namreč mednarodno poslovno središče Nemčije, v katerem je prisotna največja japonska poslovna skupnost v Evropi, Japonska gospodarska zbornica pa združuje največje število japonskih podjetij v Evropi, so še navedli v Japtiju.