"Odločitev za ustanovitev slabe banke je zelo tvegana," je ocenil Pahor in dodal, da bi morala vlada pri tako pomembnih temah s svojimi predlaganimi rešitvami dati DZ in javnosti nekaj več časa, da jih posvojijo.

Spomnil je, da je vlada pod njegovim vodstvom za upravljanje državnega premoženja ustanovila Agencijo za upravljanje kapitalskih naložb RS, pri kateri se je pokazalo mnogo pomanjkljivosti. "A menim, da bi bilo bolje odpraviti njene pomanjkljivosti kot ustanavljati holding. Tega bo politika s preveliko skušnjavo po vplivanju na poslovne odločitve vodila slabše kot bi prenovljeno agencijo," je ocenil.

Ne glede na odločitev DZ se bo Pahor, kot je dejal, zavzemal, da referenduma na nobeno od njiju ne bo. "Bojim se, da bi to pomenilo odločanje o vladi, kar se v Sloveniji vedno zgodi," je ob robu današnjega zasedanja DZ, ki odloča o predlogu zakona o Slovenskem državnem holdingu, na katerega želi država prenesti svoje premoženje, dejal Pahor, poslanec opozicijske SD in kandidat za predsednika države.

Glede pokojninske reforme je menil, da bi vlada lahko z njo pohitela. Glede na to, da so o tej reformi govorili še v času njegove vlade, se mu zdi njen sprejem konec leta celo malo pozen. Razprav je bilo dovolj in javnost je spoznala, da je reforma neizogibna, je dejal. "Sem prepričan, da sindikati ne bodo vnovič tvegali z referendumom, toliko je zdaj zdrava pamet močna".

Obstaja pa po njegovem mnenju nevarnost, da bo do referenduma prišlo glede reform na trgu dela. Te Pahor podpira, vladi pa predlaga, naj v zameno za energijo, ki jo daje v razprave o pokojninski reformi, investira v usklajevanja glede trga dela. Če ne bo prišlo do sprememb referendumske zakonodaje, namreč lahko sindikati vnovič z referendumom onemogočijo spremembe na trgu dela, je posvaril.