"Danes bodo med drugim na vrsti delne pokojnine in valorizacijski količniki," je novinarjem pred sestankom povedala Lučka Böhm iz Zveze svobodnih sindikatov Slovenije. Spomnila je tudi na dogovor s sestanka v ponedeljek, da ministrstvo za delo pripravi računske simulacije za upokojitvene pogoje. "Te simulacije naj bi bile kočane do prihodnjega ponedeljka," je dejala.

Predsednik Konfederacije sindikatov javnega sektorja Branimir Štrukelj pa je dejal, da je njegova naloga zlasti, da pri reformi skuša razbremeniti težo, ki jo predlog reforme nalaga izobraženim ženskam. Poleg tega je treba po njegovih besedah pogledati vprašanja, ki so urejena slabše kot v referendumsko zavrnjeni reformi. "Tu gre zlasti za vprašanje odmernih odstotkov za izračun pokojnine," je pojasnil.

Ponovil je tudi stališče konfederacije, da je "težko pričakovati konstruktivnost, če te odpuščajo".

Štrukelj je med podpisniki izjave o nasprotovanju napovedanemu odpuščanju v javnem sektorju, ki so jo predsedniki petih sindikalnih central v torek poslali premieru Janezu Janši.

Predstavniki delodajalcev pred današnjimi pogajanji niso predstavljali svojih pričakovanj in se pri tem sklicevali na dogovor med socialnimi partnerji, da med potekom pogajanj ne bodo dajali izjav.

Socialni partnerji so v okviru delovne skupine Ekonomsko socialnega sveta začeli intenzivna pogajanja o reformi 19. septembra.