Posvetovanja o tem vprašanju bodo v rokah prihodnje katalonske vlade, zato bo imel pokrajinski parlament, ki bo izšel iz volitev 25. novembra, zgodovinsko odgovornost, je še dejal Mas. Premier upa, da se bo na volitvah, ki bodo potekale dve leti pred predvidenimi, njegova nacionalistična koalicija zmerne desnice še okrepila.

Glede sklica glasovanja o neodvisnosti pokrajine pa je Mas danes poudaril, da bo treba referendum ali kake druge vrste posvetovanje o samoodločbi izvesti, tudi če španska vlada tega ne bo odobrila, čeprav bi bilo bolje, da to stori, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Španska vlada, ki jo vodi konservativec Mariano Rajoy, je mnenja, da bi referendum o neodvisnosti Katalonije kršil ustavo. Katalonijo je že pozvala, naj se spričo globoke gospodarske krize v državi vzdrži povečevanja nestabilnosti.

Vlada v Madridu je prejšnji teden zavrnila zahtevo Masa po večji proračunski avtonomiji Katalonije. Mas je špansko vlado nato obtožil, da je, ker se z Barcelono ne želi pogajati, "zamudila zgodovinsko priložnost". Španska vlada je nato v odgovor na zahtevo Kataloncev, da bi imeli večji nadzor nad davki, predlagala reformo financiranja avtonomnih regij.

Separatistične težnje v Kataloniji je obudila prav gospodarska kriza. 11. septembra so tako v Barceloni organizirali zborovanje, na katerem je poldrugi milijon ljudi podprlo neodvisnost pokrajine.

Katalonija, ki šteje okoli 7,5 milijona prebivalcev, je bila nekdaj gospodarski motor Španije, danes pa je najbolj zadolžena španska pokrajina. Njen dolg znaša skoraj 44 milijard evrov oz. 22 odstotkov njenega BDP.