Podpora Stanovnika in Jankovića Türka umešča skrajno levo

Po Zverovih besedah v zadnjem času poteka boj za Stanovnikovo nasledstvo, saj sta "kandidat SD Borut Pahor in predsednik SD Igor Lukšič ugotovila, da je Stanovnik za svojega otroka vzel Türka in ne Pahorja". Zver ocenjuje, da Türka to umešča skrajno levo. Način njegove kandidature s podporo SDS in NSi pa je jasen, je Zver dejal na današnji novinarski konferenci v Ljubljani.

Zver je danes ob ministru za delo Andreju Vizjaku vnovič podprl pokojninsko in reformo trga dela. Enotna pogodba za zaposlitev po njegovem mnenju vnašaj več stabilnosti za mlajšo generacijo, ki išče delo.

Vizjak je ob tem ocenil, da mora imeti kandidat za predsednika tudi mnenje o izhodiščnem predlogu reform, kar pogreša pri Türku in Pahorju. To bi bilo namreč pomembno sporočilo socialnim partnerjem in javnosti, pravi.

Pahor bo moral marsikaj pojasniti

Po njegovem mnenju je Zver v pokojninski reformi prepoznal kompromis med tistim, kar je padlo na referendumu in med potrebami države po dostojnih pokojninah. Prav tako pri reformi trga dela, pri kateri da se kaže potreba po solidarnosti varno zaposlenih za nedoločen čas in med iskalci zaposlitve.

Zver je spomnil na Pahorjevo priporočilo vladi, naj bo sanacija bančnega sistema prioriteta vlade, vendar je zatem glasoval proti uvrstitvi zakona o sanaciji bank na dnevni red seje DZ. Da je tako glasoval zato, ker je šlo za nujni postopek, je po Zverovih slab izgovor predsedniškega kandidata in bo zato "svoje kontradiktorno stališče moral javnosti v kampanji tudi pojasniti".

Po Vizjakovem mnenju pa je konflikt glede načina sanacije bank interesni konflikt tistih, ki ne želijo biti obelodanjeni z ukrepi, kot jih pripravlja vlada. Temu pripisuje tudi Pahorjevo glasovanje v DZ.

Vračanje razprave o državni srebrnini

Vizjak je otežkočeno ustvarjanje novih delovnih mest pri tem pripisal tudi nedelovanju bančnega sistema.

Zver in Vizjak sta se dotaknila tudi namigovanj o zvišanju najnižje stopnje DDV. Vizjak je govorice o ukinjanju najnižje stopnje DDV zanikal, je pa potrdil, da so se pogovarjali o tem, katere zadeve sodijo v najnižjo stopnjo DDV, pa morda tja ne bi sodile. Zver se je zato kritično odzval na Türkovo "hitro kritiko" morebitnega zvišanja DDV na časopise.

Po Zverovem mnenju je zanimivo tudi vračanje razprave o državni srebrnini. Tega se po njegovem oprijema SD, ki da je imela od tega "skozi tranzicijo precej koristi".

Zver bo sicer kandidaturo vložil v času svoje prve konvencije konec prvega tedna v oktobru, je pojasnil.