Punčko, ki stane 20 evrov, so danes kupili tudi predsednik državnega zbora Gregor Virant, predsednik računskega sodišča Igor Šoltes, predsednik ustavnega sodišča Ernest Petrič, nekateri poslanci in drugi, ki so se udeležili današnje otvoritve. Po podatkih Unicefa Slocenije je bilo v zgolj eni uri kupljenih oz., kot pravijo sami, posvojenih kar 115 punčk.

Kot je v slavnostnem nagovoru povedal Virant, se ob svojih lastnih problemih le redko zavedamo, koliko otrok živi v resnično težkih razmerah. Izpostavil je, da gre za plemenit projekt, ki je v današnjem času še posebno pomemben, saj se vidi direktno povezavo med skromnim dejanjem in pomembnimi posledicami. Ob tem je povabil vse poslance, da si vsak priskrbi vsaj eno punčko iz cunj in s tem reši otroško življenje. Sam bo kupljeno punčko podaril ženi.

Zaradi bolezni, ki bi jih lahko preprečili s cepljenjem, po podatkih Unicefa letno umre več kot 1,7 milijona otrok. Otroci v državah v razvoju imajo do desetkrat manjšo možnost preživetja kot otroci v Evropi, pa je med drugim povedal izvršni direktor Unicef Slovenija Tomaž Bergoč. Slednji delo Unicefa na tem področju ocenjuje kot uspešno. "Imamo enkratno priložnost, da v roku ene same generacije poskrbimo, da ne bo umrljivosti otrok zaradi vzrokov, ki jih lahko preprečimo," pa je še dodal Bergoč.

Unicef je na globalni ravni vodilni dobavitelj cepiv, saj zagotavlja cepiva za 56 odstotkov otrok po svetu in vsako leto pomaga cepiti 100 milijonov otrok, so v organizaciji zapisali v sporočilu za javnost.

Program cepljenja obsega cepljenje proti šestim nalezljivim otroškim boleznim, in sicer proti otroški paralizi, davici, oslovskemu kašlju, ošpicam, tetanusu in tuberkolozi. Unicef pa z zbranim denarjem skrbi tudi za izobraževanje in usposabljanje lokalnega medicinskega osebja, za prevoz do težko dostopnih krajev in dostavo paketov cepiv.