Ryderjev pokal je ekipna oblika tekmovanja, ki poteka vsaki dve leti in ki je v zadnjih desetletjih prerasla športne okvire. Prestižna lovorika, dolga leta je bila v lasti ameriških golfistov, je postala ena najbolj zaželenih trofej v svetu golfa.

Glede na to, da je format tekmovanja drugačen kot na večini turnirjev med sezono in da imajo pomembno vlogo ob igrišču tudi gledalci, ki so zlasti v ZDA zelo navijaško nastrojeni, je težko določiti, kdo je favorit za končno zmago. V igri je 28 točk, Evropa jih za ubranitev naslova potrebuje štirinajst, Američani pa pol točke več.

Oba kapetana bosta lahko računala na vse najboljše igralce. Ameriški David Love ima na svoji strani izkušnje in dvanajst izenačenih igralcev, medtem ko Španec Jose Maria Olazabal stavi na mlade adute in zmagovalno miselnost, ki jo je Evropi vcepil lani preminuli Seve Ballesteros. Njegov duh bo močno prisoten na igrišču Medinah, saj bodo vsi člani evropske ekipe na torbah nosili njegovo podobo.

Tekmovanje se bo začelo v petek z dvoboji "foursomov" in "fourballov", nadaljevalo v soboto z enako obliko igranja, se pravi izmenično igro (foursome) oziroma boljšim rezultatom od dveh (fourball), zaključilo pa v nedeljo z "match playom" oziroma igro ena na ena.